eur:
386.98
usd:
356.05
bux:
68088.24
2024. május 18. szombat Alexandra, Erik

Komoly vereséget szenvedett el a német kormánykoalíció

Németországban vasárnap nemcsak az Európai Parlamentbe választottak képviselőket, hanem hét tartományban helyhatósági választást is tartottak, amelyek további jeladásnak számítanak a politikusok számára. Mint ismeretes, szeptember végén országos választás lesz, előtte azonban három tartományban, a Saar-vidéken, Thüringiában és Szász-Anhalt tartományban a helyi parlament összetételéről is dönt a lakosság.

A helyhatósági választásokon is érvényesült nagy vonalakban az Európai Parlament mandátumaiért versengő jelöltek kiválasztásánál tapasztalt beállítottság: a szavazók mindkét esetben inkább a kisebb pártok mellett tették le a voksot. A legjobban a zöldek szerepeltek, Stuttgartban például a városi tanácsban a mandátumok terén ezentúl megelőzik a CDU-t.

A berlini kormánykoalícióban résztvevő Szociáldemokrata Pártnak csupán Mannheinben sikerült előretörnie - másutt, a kereszténypártokhoz hasonlóan, szavazatveszteséget kellett elkönyvelnie.

A Saar-vidéken a Baloldali Párt alig három hónappal hivatalos bejegyzése után számos helyen bejutott a városi, illetve községi önkormányzatok vezetésébe, de az egykori NDK-ban is általában jól szerepeltek az egykori keletnémet állampártból kifejlődött politikai tömörülés jelöltjei.

A helyhatósági választás kimeneteléből elemzők arra a következtetésre jutnak, hogy az állampolgárok elégedetlenek a berlini koalícióban résztvevő konzervatívok és szociáldemokraták válságkezelő intézkedéseivel, és azt remélik, hogy a kisebb pártok eredményesebben képviselik majd problémáikat mind helyi, mind pedig országos szinten. Ez komoly politikai intés a nyár végén esedékes három tartományi majd pedig a szeptember 27-re kitűzött országos választás előtt.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.21. kedd, 18:00
Rigó Csaba Balázs
a Gazdasági Versenyhivatal elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×