eur:
388.99
usd:
363.57
bux:
68271.65
2024. május 2. csütörtök Zsigmond

Amnesty: megalázó belga bánásmód a menedékkérőkkel szemben

A rendvédelmi szervek részéről az erőszak alkalmazásának túlzott mértéke tapasztalható Megalázó bánásmódban részesülnek időnként Belgiumban a kitoloncolásra ítélt bevándorlók, a visszautasított menedékkérők és az idegenrendészeti őrizetben tartottak - derül ki az Amnesty International (AI) nemzetközi emberi jogi szervezet csütörtökön közzétett jelentéséből.

A Belgiummal foglalkozó fejezet kiemeli, hogy tavaly több éhségsztrájk is volt ezekben az idegenrendészeti őrizeti központokban a fogva tartás körülményei miatti tiltakozás matt.

A dokumentum hivatkozik az ENSZ kínzásellenes bizottságának tavaly novemberben közzétett, aggódó hangú megállapítására. Az elutasított menedékkérők részéről számos panasz volt a rossz bánásmódra, és azon belül az esetek egy részében kimutatható a rasszista motiváció.

Az AI jelentése külön kitér egy Ebinezer Sontsa nevű, Kamerunból származó, visszautasított menedékkérő tragikus esetére. Õt tavaly április 26-án a brüsszeli repülőtérről próbálták deportálni, de az egyenruhások erőszakos fellépése miatt számos légi utas tiltakozott. A tiltakozás hatására akkor letettek a deportálásról, Sontsát visszavitték a merksplasi idegenrendészeti központba, ahol a férfi panaszt tett nem megfelelő bánásmód miatt. Május 9-re újra kitűzték a deportálást, de a férfi május 1-én öngyilkosságot követett el.

Az április 26-i brüsszeli repülőtéri incidens során három légi utast, akik tiltakoztak a Sontsával szembeni bánásmód ellen, erőszakkal eltávolítottak a repülőgépről, és egyiküket tíz órán keresztül fogva tartották a repülőtér egyik helyiségében. Az illető végül egy szellőző nyíláson keresztül menekült ki alkalmi "börtöncellájából", és eközben testi sérüléseket szenvedett - olvasható az Amnesty International esetleírásában.

Címlapról ajánljuk
Grád Ottó: a nagyobb árcsökkenésre a gázolajnál lehet majd számítani

Grád Ottó: a nagyobb árcsökkenésre a gázolajnál lehet majd számítani

Hétfőn 10 forinttal csökkentette az üzemanyagok árát a Mol, szombattól egy rendkívüli változással még tovább csökkennek az árak itthon. A Magyar Ásványolaj Szövetség főtitkára szerint ez a bejelentés új helyzetet teremt a kiskereskedelmi piacon. A változáshoz valamilyen mértékben várhatóan minden töltőállomás alkalmazkodik majd és árakat csökkent - mondta az InfoRádiónak Grád Ottó.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×