eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 28. vasárnap Valéria

Győzött a színésznő - Letelepedhetnek Angliában a nepáli veteránok

A brit kormány meggondolta magát és mégis engedélyezi, hogy a fegyveres erőkben szolgált nepáli katonák, a gurkák letelepedjenek az országban. A kabinet egy színésznő kitartó kampánya, több újság és a közvélemény nyomása után változtatta meg álláspontját.

Ugyan hosszú éveken át akár az életüket is áldozták Nagy-Britanniáért, a nepáli származású és keménységükről ismert gurka katonák leszerelésük után eddig nem kaptak automatikusan jogot, hogy a szigetországban élhessenek.

Most azonban ünnepelnek és valószínűleg sokuk száját elhagyja a hagyományos harci kiáltás, az "Ajo Gorkali!" - azaz, "Jönnek a gurkák".

A brit kormány bejelentette, hogy feladja ellenkezését és mind azt a 36 ezer veteránt és családtagjaikat is hajlandó befogadni, akik legalább négy évig szolgáltak. A korábbi szabályozás szerint csak az 1997 után leszerelt gurkákat engedték volna brit földön élni.

A győzelem nem kis mértékben Joanna Lumley színésznőnek, a "Pusszantalak drágám" tévésorozat sztárjának köszönhető. A tévében egzaltált úriasszonyt alakító Lumley, - akinek apja a II. Világháborúban gurkák parancsnoka volt -, a kampány során megmutatta, hogy maga is kemény harcos: minisztereket szégyenített meg, maga mellé állította az ellenzék vezéreit és még a hagyományosan bevándorlás-ellenes lapokat is. Az üzenet egyszerű volt: "ha ezek az emberek értünk hullatták a vérüket, akkor kiérdemelték, hogy itt éljenek és idős korukban mi gondozzuk őket."

A színésznő csütörtökön veteránokkal együtt az utcán ünnepelte a hírt és bátornak nevezte a korábban vonakodó Gordon Brown miniszterelnök döntését. A brit hatóságok arra számítanak, hogy a jogosultak harmada-fele, 10-15 ezer ember él majd a lehetőséggel.

A II. Világháborúban 200 ezer gurka harcolt a britek oldalán és az évek során 45 ezren estek el. Ott voltak a Falklandi-háborúban, Irakban és jelenleg három és félezren szolgálnak közülük Afganisztánban.A brit kormány meggondolta magát és mégis engedélyezi, hogy a fegyveres erőkben szolgált nepáli katonák, a gurkák letelepedjenek az országban. A kabinet egy színésznő kitartó kampánya, több újság és a közvélemény nyomása után változtatta meg álláspontját. Londonból Szvetnik Endre tudósít.****

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×