eur:
390.25
usd:
364.32
bux:
0
2024. május 2. csütörtök Zsigmond

Több orosz gázt vesz Lengyelország

Lengyelország szeptember végéig több földgázt importál az eddiginél az orosz Gazpromtól a lengyel importőr monopólium, a PGNiG és a Gazprom kedden nyilvánosságra hozott megállapodása szerint.

Az egyik régi szállító partnerrel, a RosUkrEnergo közvetítő céggel a PGNiG kapcsolatai megszűntek az év elején, mivel az új orosz-ukrán gázmegállapodásból a felek kihagyták a RosUkrEnergót, nem adnak neki földgázt. A RosUkrEnergo a Gazprom és ukrán magánvállalkozók vegyesvállalata. Az Oroszországból származó lengyel földgázimport 22 százalékát szállította tavaly a RosUkrEnergo.

A Gazprom mostantól szeptember végéig 1,02 milliárd köbméter földgázt ad Lengyelországnak a hosszú lejáratú megállapodás szerinti mennyiségen felül, mintegy 300 millió dollárért. A PGNiG becslése szerint az utolsó negyedévben további 400-500 millió köbméter pótszállításra lesz szükség.

A lengyel cégnél úgy tudják, hogy a Gazprom a lengyel többletigényt be akarja építeni a hosszú lejáratú, kormányközi földgázkereskedelmi megállapodásba.

Címlapról ajánljuk

Dobrev Klára a Ligetben: "fogd be a szádat, magyar dolgozó, mert különben kirúgunk, ezt üzeni Orbán Viktor kormánya"

Európai fizetéseket, európai nyugdíjat, európai egészségügyet, európai béreket sürgetett a Demokratikus Koalíció, az MSZP és a Párbeszéd európai parlamenti (EP-) listavezetője szerdán Budapesten. Dobrev Klára közölte, erős Európát akar, amely minden magyarra tud vigyázni, akkor is, ha a kormánnyal szemben kell megvédenie őket.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×