eur:
386.98
usd:
356.05
bux:
68088.24
2024. május 18. szombat Alexandra, Erik

Pozsony vádjai: Magyarországon éledőben a fasizmus szelleme

A szlovák külügyminisztérium elitélte a Magyar Gárda új tagjainak budapesti felesketését.

Éles hangú nyilatkozatban adott hangot nyugtalanságának a Magyar Gárda új tagjainak felesketése miatt a szlovák Külügyminisztérium.

Közleményében a szlovák diplomácia megállapítja: Szlovákia számára elfogadhatatlan az a helyzet, hogy szomszédságában éledőben van a fasizmus és a gyűlölet szelleme.

Mivel a jelenség az egyesülő Európa demokratikus eszméinek durva tagadását jelzi, semmiképpen sem szabad észrevétlenül hagyni, hogy az Európai Unió és a NATO-szövetséges országában egy agresszív és fasiszta eszmék jeleit mutató félkatonai szervezet legálisan működjön - olvasható a pozsonyi külügyminisztérium sajtóközleményében.

A dokumentum, amelyet az összes szlovákiai napilap kiemelt helyen közöl, emlékeztet arra, hogy a Szlovák Köztársaságban annak idején kompromisszumok nélkül betiltották a hasonló alapon szerveződött, szintén félkatonai Szlovák Testvéri Közösséget.

A szlovák külügyminisztérium ugyanakkor méltányolja, hogy Gyurcsány Ferenc miniszterelnök a Magyar Gárda létrejöttét elutasító álláspontot képvisel, Pozsony azonban ezzel együtt is "meglepőnek találja, hogy a Magyar Gárda bejegyzésére egyáltalán sor kerülhetett, és, hogy mai napig sem tiltották be azt a harcra kész revizionista csoportosulást, amely nyilvánossá tett szándékai szerint aktivitásait a Magyar Köztársaság területén kívülre is ki akarja terjeszteni".

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.21. kedd, 18:00
Rigó Csaba Balázs
a Gazdasági Versenyhivatal elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×