eur:
394.47
usd:
370.34
bux:
65045.06
2024. április 19. péntek Emma
Milák Kristóf világbajnoki ezüstérmes válogatott úszó a Glasgow-ban augusztus 3-án kezdődő Európa-bajnokságra készülő magyar úszóválogatottról és a kitűzött célokról tartott sajtótájékoztatón a margitszigeti Grand Hotelben 2018. július 31-én. Legalább tíz érem, köztük egynél több arany megszerzésében bízik a szövetségi kapitány.
Nyitókép: MTI Fotó: Szigetváry Zsolt

Milák Kristóf: örülök, hogy végre itthon vagyok, azt csinálok, amit akarok

A kvangdzsui vizes-világbajnokság egyik legnagyobb sztárja, Milák Kristóf nemcsak pillangóúszásban, hanem gyorson is a legjobbak közé szeretne kerülni. A 200 pillangón világcsúccsal szerzett aranyérme után arról is beszélt, hogy minden korábbinál többen gratuláltak neki Dél-Koreában.

- Sok interjút adott, mennyire szokta meg kint és itthon ezt a fajta terhelést? Ez nehezebb vagy az úszás?

- Kint azért kicsit más volt nyilatkozni. Angolul kellett, ezért azt nem is erőltettem, mert nem olyan szintű az angoltudásom. De volt mellettem segítő. Jövőre szeretném ezt már saját "kézből" megcsinálni.

- Hogyan emlékszik vissza, milyen érzések voltak önben a 200 méter alatt, ami ennyire "rövidre" sikerült, legalábbis időben?

- Rengeteg minden volt bennem... nagyon nagy volt a flow, alig tudtam, hogy mit csináltam, ezért is kérdeztem ott a tévében, hogy amúgy hogy csináltam ezt az egészet, mert azt sem tudtam, hol vagyok egyáltalán. Fantasztikus érzés volt, amikor beértem a célba és ránéztem a táblára: úristen, 1:50,73! Először ráadásul 1:50,70-nek olvastam, aztán láttam a 3-ast a végén, mondtam is magamban, hogy "mindegy".

- Az már csak 3 századmásodperc. Akár jövőre javíthat a tokiói olimpián?

- Szeretném ezt az időt megjavítani, nem is olyan sokkal, elég egy századmásodperc, annak is nagyon örülnék már.

- A 100 méteres pillangóúszás, ami negyedik helyet hozott önnek, még elég bosszús volt. Elpárolgott már a mérge?

- Hát igen, annyi idő telt el és annyi dolog történt utána, hogy az igazából elszállt, és feldolgozódott bennem, hogy nem bírtam már úgy odaállni fejben. Megpróbáltam nem elengedni a százat. Ez a középdöntőre még jól ment, de a döntőre nem igazán tudtam úgy odaállni, ahogy kellett volna.

- A napokban arról lehetett olvasni, hogy az edzőjével mintha nem mindig, mindenben értenének egyet. Ez korábban is kijött interjúkban: ön mindig nagyon hevesen várja a versenyeket és a legtöbbet akarja, az edzője pedig visszafogott. A mostani siker mennyire tarthatja össze Milák Kristófot és Selmeci Attilát?

- Úgy gondolom, hogy a miénk teljesen egészséges kapcsolat. Én 19 éves vagyok, az edzőm 62. Ki az, aki még így bírná?

- Milyen számokkal számol jövőre? Mennyire építhető be a gyorsúszás a pillangó mellé?

- Eddig is megvolt a gyors, csak a váltók miatt. Azért a felnőtt mezőnyhöz képest kicsit kevés vagyok 100-on, 200-on, 400-on, de szerintem 200-on vagyok a legközelebb ahhoz, hogy úgy odaérjek minimálisan. De most ezzel nem foglalkozom, örülök, hogy itthon vagyok, végre itthon, és azt csinálok, amit akarok!

- Egy pillanatra még visszatérve a kinti időszakra: hányan gratuláltak abban a nagyjából egy hétben?

- Nem tudom. Rengetegen, rengetegen! Számtalan üzenetet kaptam.

- Új ismeretségek jöttek, akár külföldről, olyan úszók, akik eddig nem beszéltek önnel?

- Úristen, nagyon sokan. "Sokkban vannak", meglátnak, és jönnek hozzám gratulálni, hogy nem hiszik el, "de állat vagy".

- De hát ön nem annyira barátkozós típus, legalább is úgy tartják önről...

- Ebben nincs semmiféle barátság, csak megvan a tisztelet egymás iránt.

- Mekkora pihenés jön most?

- Három hét. Nekem ez sok, másnak kevés, megpróbálom a legtöbbet kihozni ebből. Az év vége már nem lesz olyan feszes, mint az ez előtti időszak, szóval lehet kicsit lazábban kezelni.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Harry hercegi címe bánhatja, hogy állandó amerikai lakos lett

Harry herceg, III. Károly angol király kisebbik fia hivatalosan is felszámolta kapcsolatait Nagy-Britanniával. Így értékelik a szigetországban a lépését, hogy az Egyesült Államokat jelölte meg állandó lakhelyeként. Felmerült, hogy emiatt elveszítheti hercegi címét.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×