eur:
389.25
usd:
357.44
bux:
73131.2
2024. július 22. hétfő Magdolna
car dashboard close up low fuel warning close up
Nyitókép: Vera_Petrunina/Getty Images

Bujdos Eszter az üzemanyagárakról: "most lehetünk optimisták"

A kormányzat nyomásának engedve, illetve az olaj világpiaci árának következtében folyamatosan csökken az üzemanyagok ára a hazai benzinkutakon. Ha a forint erősödni tudna a dollárhoz képest, akkor az árak elérnék a régiós középmezőny átlagát. Az InfoRádió az árak alakulásának hátteréről és a várakozásokról kérdezett szakértőt.

A Mol hétfőn 10 forinttal csökkentette az üzemanyagok kiskereskedelmi árát, miután a kormány jelezte, hogy jövő héten tárgyal a kérdésről. A benzin és a gázolaj ára szerdán is csökkent, és szombaton további 4-4 forinttal lesz alacsonyabb a nagykereskedelmi ár. Az InfoRádió Bujdos Esztert, a Holtankoljak.hu ügyvezetőjét kérdezte a háttérről és a várakozásokról.

"Nagyon nagy a nyomás a kormányzat részéről abban a tekintetben, hogy igazodni kell az általa megkreált, úgymond regionális átlagárakhoz. Nem haladunk rosszul, ha azt a tendenciát nézzük, hogy most már folyamatosan - szombatra a negyedik alkalommal - csökkennek az üzemanyagárak. Lehetünk optimisták abból a szempontból, hogy az olaj ára csökkenő tendenciát mutat" - fogalmazta meg várakozásaikat, megjegyezve, hogy persze az alacsonyabb olajár a régiós országokban is további árcsökkenést okozhat a kutakon, nehezítve a régiós literenkénti átlagár elérését.

"Sokat segítene még,

ha a forint tudna erősödni a dollárral szemben, és akkor a kéthetes türelmi időszakot úgy tudnánk zárni, hogy a kormány elvárásai szerint alakuljanak az átlagárak

itthon" - vázolta a helyzetet Bujdos Eszter.

Egyelőre nem született döntés az üzemanyagárstopról, így a benzinkutak árai között jelentős eltérések lehetnek a jövőben is.

"Hallottunk a piacról olyan információkat, hogy egyes benzinkutak azt követően csökkentik majd az áraikat, főképpen ezzel a 10 forintos, úgymond rendkívüli visszavágással, ha kiárulták a még magasabb áron vásárolt készleteiket. Ez jellemzően ott valósítható meg, ahol nincsen nagyon komoly konkurencia, illetve árverseny, és nem kerül ez a kút piaci hátrányba" - mutatott rá.

A szombati árcsökkentéssel a 95-ös benzin átlagára 631 forintra, míg a gázolajé 618 forintra csökken.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.22. hétfő, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×