eur:
390.66
usd:
360.23
bux:
0
2024. július 24. szerda Kincső, Kinga
Napelempanelek az ország legnagyobb egybefüggő napelemparkjában Mezőcsát határában az átadás napján, 2023. június 6-án. A mezőcsáti erőmű évente összesen 372 GWh villamos energiát képes termelni. Ez az energiamennyiség elegendő a kétszázezer lakosú Debrecen fél évnyi, vagy a mintegy 5700 lakosú Mezőcsát 21 évnyi energiafogyasztásának kielégítésére. Az erőmű üzembe állításával évente akár 130 000 tonnával is csökkenhet az ország szén-dioxid-kibocsátása.
Nyitókép: MTI/Vajda János

Rávetették magukat az emberek a napelempályázatra

Hétfőn meghaladta a tízezret a modern napelemes rendszerek létesítését támogató pályázatra beérkezett támogatási kérelmek száma, és biztosra vehető a további növekedés, hiszen az előregisztrációs körben 27 ezernél többen jelentkeztek a zöldenergia tárolását és termelését ösztönző kiírásra.

Hétfőn meghaladta a tízezret a modern napelemes rendszerek létesítését támogató pályázatra beérkezett támogatási kérelmek száma, és biztosra vehető a további növekedés, hiszen az előregisztrációs körben 27 ezernél többen jelentkeztek a zöldenergia tárolását és termelését ösztönző kiírásra - közölte az Energiaügyi Minisztérium (EM) a Facebook-oldalán kedden.

Azt írták, a kérelmek feldolgozása folyamatos, a múlt hét elejétől sorra születnek a támogatási döntések is. A támogatói okirattal rendelkezők szükség esetén előleget hívhatnak le, az elosztó engedélyének birtokában a kivitelezők megkezdhetik a napelemek és energiatárolók telepítését. Az első kifizetések így már a tavasz folyamán megtörténhetnek - közölték.

Hozzátették, hogy a kormány a családok beruházási költségeinek kétharmadáig kínál ingatlanonként akár 5 millió forint vissza nem térítendő támogatást a programban. A mostanáig beérkezett kérelmekben jelzett átlagos igény az állami hozzájárulásra 4 millió forint alatt alakul. A 75 milliárd forintos pályázati keretösszegből tehát az előzetesen kalkulált mintegy 15 ezernél több háztartás fejlesztéseire is futhatja majd.

A jövő a zöldenergiáé. A magyar gazdaság versenyképességét is nagyban meghatározza, hogy a tiszta forrásból megtermelt energiát helyi felhasználásra el lehessen tárolni. A belföldi energiatárolói kapacitások bővítését a családok és a vállalatok körében is ösztönzi a kormány. A folyamatban lévő pályázatok összesen 200 milliárd forinttal segítik a magyarországi cégek és magánszemélyek fejlesztéseit - írta az EM.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.24. szerda, 18:00
Perlusz László
a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége főtitkára
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. július 24. 08:36
×
×
×
×