eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita
Nagy Márton gazdaságfejlesztési miniszter az alapításának 55. évfordulóját ünneplő Világgazdaság konferenciáján Budapesten, a Larus Étterem és Rendezvényközpontban 2023. október 2-án.
Nyitókép: MTI/Balogh Zoltán

Nagy Márton: a kilábalás megtorpanása átmeneti - Elemző: a GDP-adat kellemetlen meglepetés

2023 negyedik negyedévében megállt a magyar gazdaság növekedése, a negyedik negyedéves GDP-adat érdemben gyengébb lett a várakozásoknál, így a hazai gazdaság ismét a stagnáláshoz közeli állapotba került. Nagy Márton nemzetgazdasági miniszter is elmondta a véleményét az adatokról.

Tavaly az utolsó negyedévben a magyar gazdaság teljesítménye megegyezett az előző negyedévivel, vagyis elakadt a harmadik negyedévben megindult növekedés - mondta az InfoRádióban a Portfolio vezető makrogazdasági elemzője.

Madár István emlékeztetett, a hazai gazdaság 2022 második felében csúszott recesszióba, majd 2023 harmadik negyedévében 0,8 százalékos bővüléssel kilépett a negatív tartományból, ez a pozitív folyamat akadt meg 2023 utolsó három hónapjában.

"Meglepetést hozott az adat, hiszen azt lehetett gondolni, hogy a negyedik negyedévben is folytatódik az a növekedés, ami a harmadik negyedévben elindult, és ehhez képest csak stagnálás jött, ami azt jelenti, hogy az előző negyedévhez képest 0 százalékkal nőtt a GDP. Ehhez képest az elemzők inkább 0,4 százalékos bővülésre számítottak. Az benne volt a pakliban, hogy lassulni fog a gazdaság, de arra nem számított senki, hogy miután négy negyedévnyi recesszió után végre a tavaly harmadik negyedévben kitört a gazdaság a zsugorodásból, újra lendületét veszti" - ecsetelte.

Ez egyébként szerinte azt is jelenti, hogy kiigazítatlanul az előző év azonos időszakához képest is, tehát

2022 végéhez képest is stagnált a gazdaság nagyjából,

"bár ott, hogyha kiigazítjuk az adatokat egy kis munkanaphatással, akkor tudunk némi növekedést felmutatni, de azért összességében azt lehet mondani, hogy ez így is igen szerény és kellemetlen meglepetés".

Az elemző elmondta, a részleteket majd csak három hét múlva közli a KSH, az azonban már most valószínűsíthető, hogy a külső környezet gyengélkedése mellett belső tényezők is hozzájárultak a gyenge teljesítményhez.

"Ami miatt eleve már számítottunk lassulásra, az elsősorban az ipar gyengélkedése volt. Érezhetően erre a szektorra egyre inkább rányomja a bélyegét az európai gazdaság gyengélkedése, de a meglepetésfaktor nem is annyira ez volt, hanem mi azt sejtjük, hogy leginkább pont a lakossági fogyasztás lehetett. Ugyanis a KSH ilyenkor még nem sok mindent közöl; arra utalt, hogy a néhány növekvő ágazat mellett a növekedést ellensúlyozta az iparnak, az építőiparnak és bizonyos piaci szolgáltatásoknak, főként a kereskedelemnek a visszaesése."

Az adatra a nemzetgazdasági miniszter is reagált.

Nagy Márton közleményében azt írta, a gazdasági teljesítményben látható harmadik negyedévről negyedik negyedévre történt

megtorpanás átmeneti, és azt elsősorban a gyenge külső kereslet magyarázza.

A tárcavezető kiemelte, a GDP stagnálását jelentős részben az export szempontjából kiemelkedő jelentőséggel bíró piacok, így leginkább a legjelentősebb kereskedelmi partnerünk, Németország gyengélkedése okozta.

A magyar GDP-adatokat mindezen túlmutatóan negatívan befolyásolta a kedvezőtlen kamatkörnyezet, a rendkívül magas reálkamat, így a piaci hitelezés helyreállításának elhúzódása is - összegezte közleményében Nagy Márton nemzetgazdasági miniszter.

A pénzügyminiszter Varga Mihály Facebook-videóban reagált.

Nemrégiban Nagy Márton az InfoRádió Aréna című műsorának vendége volt.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Kitört a kullancspánik Magyarországon: mutatjuk, mire kell figyelni

Kitört a kullancspánik Magyarországon: mutatjuk, mire kell figyelni

Már most nagyon oda kell figyelnie minden túrázónak és kertészkedőnek, mert az enyhe tél miatt a korábbiakhoz képest sokkal több kullanccsal lehet találkozni a kirándulóhelyeken, valamint a kertes házak udvarain is. A Magyar Kullancsszövetség elnöke azt mondta az InfoRádióban, hogy az aranysakálok két, Hyalomma nemzetségbe tartozó kullancsfajt hurcoltak be Európába, amelyek nagyon veszélyesek.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 27. 11:39
×
×
×
×