eur:
389.49
usd:
361.89
bux:
68002.24
2024. május 5. vasárnap Adrián, Györgyi
Nyitókép: Pexels.com

Figyelem, apró betűs részeket talált a csok plusz tervezetében a szakértő!

Nem lehet olcsóbbat venni, mint amit "lecserél" a gyermeket vállaló család, viszont az is lehet, hogy 3 százaléknál is alacsonyabb lesz a kamat. Balogh László, az Ingatlan.com vezető elemzője szerint 120 ezer ingatlanhirdetés közül lehet választani.

Megjelentek a csok plusz 2024-től érvényes tervezett részletszabályai, ahogy erről az Infostart is részletesen beszámolt. November végéig lehet véleményezni, erre tehát nincs sok idő.

Az új lakástámogatási programban a kamat viszont nem fix 3 százalék, hanem maximum 3 százalék lesz, ez pedig versenyt teremthet a pénzintézetek között az ügyfelekért – hívta fel a figyelmet Balogh László, az Ingatlan.com vezető elemzője.

"Van egy-két apróság, ami jó hír lehet az igénybe vevőknek. Ezek közé tartozik, hogy a kedvezményes, 3 százalékos, kamattámogatott hitel nem fix 3 százalékos kamatot jelent majd a 15, 30 vagy 50 millió forintos hitel felvétele esetén, hanem

legfeljebb 3 százalékos kamatot,

ami azt jelenti, hogy a bankoknak teret ad a versenyre. Eléggé döcög ma a banki hitelkihelyezés, a csok plusz lehet a bankok csodafegyvere, ráadásul a kormányzat maximalizálja a folyósítás és a hiteligénylés költségeit is a hiteligénylés 0,75 százalékában, maximum 300 ezer forintban, ehhez még hozzá tudják számítani a bankok az értékbecslést és a helyszíni szemle díját, de ezen felül külön díjtételeket nem" – mondta.

Arra is felhívta a figyelmet, hogy a csok plusszal továbbköltöző családoknak a meglévő ingatlanukat sem lesz kötelező eladni, ha a következő otthonuk értéke magasabb, mint a jelenlegi.

"Viszont arra oda kell figyelni, hogy a következő otthon megvásárlása esetén az új otthon vételárának magasabbnak kell lennie, mint a meglévő otthon piaci értéke. Szintén feltétel, hogy az 1, 2 vagy 3 gyermekkel rendelkező vagy gyermeket tervező családok legalább 40-50-60 négyzetméteres társasházi lakást vagy 70-80-90 négyzetméteres családi házat választhatnak ki következő otthonukként, tehát a minimális alapterület meg van kötve, a maximális nincs, de az ingatlan értékének bele kell férnie a 150 millió forintos értékbe" – hívta fel a figyelmet Balogh László.

Azt is elmondta még, hogy

az első közös lakást tervezőknek a 80 milliós értékhatárba kell beleférniük,

ez egy kötelező szabály, ugyanakkor lehetőség van arra, hogy már meglévő gyermekek mellé vállaljanak újabbakat.

Az ismert kritériumok alapján az elérhető lakások 80 százaléka állhat rendelkezésre a csok pluszt igénylő családok számára a szakértő szerint, szám szerint 120 ezer ingatlanhirdetés közül lehet választani.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. május 5. 12:45
×
×
×
×