eur:
390.99
usd:
366.93
bux:
0
2024. május 1. szerda Fülöp, Jakab
stock photo
Nyitókép: Jozsef Zoltan Varga/Getty Images

Írásba adta a kormány a csok plusz terveit - mutatjuk!

A Kulturális és Innovációs Minisztérium első körben társadalmi egyeztetésre bocsátja a tervezetet, bárki véleményt mondhat.

Negyvenhárom oldalas rendelettervezetet tett közzé társadalmi egyeztetés céljából a Kulturális és Innovációs Minisztérium csütörtök este, amely a csok plusz részleteit hivatott szabályozni - írja a Portfolio.

A kormányrendelet a 2024. január 1-jétől elindítandó új csok plusz kedvezményes hitelkonstrukció feltételrendszerét szabályozza, és tartalmaz ezzel összefüggő néhány rendeleti módosítást is - áll az előterjesztés tartalmi összefoglalójában.

A társadalmi egyeztetés keretében várt észrevételeket legkésőbb december 1-ig lehet megküldeni, vagyis a kormány érdemben egy hetet adott

az érintetteknek a véleményalkotásra.

A rendelettervezet egyebek mellett tartalmazza, hogy nemcsak a gyermek megszületésétől, hanem akár már a várandósság 12. hetétől jogosulttá lehet válni csok plusz hiteltörlesztés szüneteltetésére vagy a csok plusz hiteltartozásból való 10-10 millió forintos jóváírásra, valamint azt, hogy hogy a konstrukció igénybevételéhez legalább két év társadalombiztosítási jogviszonyt kell igazolni, továbbá köztartozás-mentesség és büntetlen előélet is szükséges.

A most megjelent információk alapján a következőket lehet tudni a csok pluszról:

  • vissza nem térítendő támogatás helyett kamattámogatott hitel lesz 3 százalékos fix kamatozás mellett,

  • meglévő gyermekek után nem lesz igénybe vehető, csak újonnan vállalt gyermekek után,

  • kizárólag házaspárok vehetik igénybe, egyedülállók és élettársi kapcsolatban élők nem,

  • a feleségnek 41 év alattinak kell lennie, de 2024-ben és 2025-ben a 12. hetet elért várandóságot igazoló idősebb nők is igénybe vehetik,

  • a meglévő és a vállalt gyermekeket egyaránt figyelembe véve egy gyermek után 15, kettő után 30, legalább három után 50 millió forint vehető fel,

  • a második újonnan születő gyermektől gyermekenként 10 millió forint hitelelengedés vehető igénybe (ha tehát valakinek van két gyereke, de vállal még kettőt, 10 millióval könnyebb lesz a kassza),

  • az első gyermeknek 4, a másodiknak 8, a harmadiknak 10 éven belül kell megérkeznie,

  • új építésű lakás vásárlására és építésére, használt lakás vásárlására, meglévő felújítására és bővítésére egyaránt igénybe vehető lesz,

  • első lakás esetén 80 millió forintos ingatlan-értékhatárig vehető igénybe, más esetekben ez 150 millió forint lesz,

  • telekvásárlásra nem használható fel,

  • a futamidő 10-től 25 évig terjedhet, az első évben csak kamatot kell törleszteni,

  • minden egyes gyermek érkezése után egy évig törlesztési moratórium is igénybe vehető,

  • a csok plusz az 5000 fő alatti preferált kistelepüléseken továbbra is elérhető falusi csokkal kombinálható lesz,

  • továbbra is elérhető lesz új lakás vásárlásra esetén az illetékkedvezmény a falusi csok és a csok plusz igénybe vevői számára.

A lap azt írja, a Kulturális és Innovációs Minisztérium családokért felelős államtitkárságának csütörtök esti közleménye kiemelte: a most közzétett rendelettervezetben részletesen megtalálható, hogy várhatóan milyen feltételeknek kell megfelelni a csok plusz hitelprogram igénybevételéhez, beleértve az igénylőkre és a támogatható lakóingatlanokra vonatkozó kritériumokat, valamint a hitelkonstrukció legfontosabb jellemzőit.

Külön érdekességként jegyzi meg a gazdasági portál, hogy a költségvetés egyenlegét jövőre 39,8 milliárd forinttal rontja a kormány lépése. Az intézkedés egyenlegrontó hatására van a büdzsében 175,55 milliárd forintnyi fedezet és az intézkedés hatályba lépése után ez a fedezet 135,7 milliárd forintra csökkenhet.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
Jön a hét legfontosabb eseménye: ma eldőlhet, merre indulnak a piacok

Jön a hét legfontosabb eseménye: ma eldőlhet, merre indulnak a piacok

A befektetők számára a mai lesz a hét legfontosabb napja, ugyanis ma tartja kamatdöntő ülését a Fed. A kamatok szinten tartása szinte biztosra vehető, kérdésből viszont van bőven. Hogyan reagál a jegybank az infláció visszapattanására? Hogyan értelmezi a zavaros reálgazdasági és munkaerőpiaci folyamatokat a jegybank? Mekkora az esélye a recessziónak? Kamatvágás vagy kamatemelés lesz a Fed következő lépése? Ezek a kérdések izgatják most a piacokat, és ha úgy érzik, hogy valamelyikre választ kapnak, a piaci mozgások garantáltak. Minden fél mondatnak jelentősége lesz a mai eseményen, amely után akár teljesen új narratíva is kialakulhat a világpiacokon.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×