eur:
390.65
usd:
365
bux:
68327.2
2024. április 30. kedd Katalin, Kitti
Sydney, Australia - November 4, 2011: Apple Computers logo and shoppers at the Apple Store in Sydney, Australia.
Nyitókép: PhillDanze/Getty Images

Hihetetlen összeget fizet a Google az Apple-nek, és ez csak véletlenül derült ki

A Google ellen indult trösztellenes vizsgálat során kiderült, hogy az Apple óriási szeletet hasít ki a Google hirdetési bevételeiből.

Bár a Google és az Apple bizonyos tekintetben egymás ellenfele, van, amiben mégis együttműködnek: ez pedig a Google által uralt keresési piac. Az Apple-féle Safari böngészőben ugyanis a Google keresője az alapértelmezett, melynek meg is kéri az árát az almás cég – állítólag évi 8 milliárd dollárról van szó – írja a hvg.hu.

Az ügyben nemrég indult egy igen jelentős trösztellenes tárgyalás, melyben az Egyesült Államok igazságügyi minisztériuma megvádolta a Google-t, hogy elfojtja a versenyt azáltal, hogy fizet az Apple-nek (és más cégeknek is) a keresőjének előre sorolásáért.

A tárgyalás részeként most kiderült, hogy minden alkalommal, amikor valaki például

az iPhone-ján a Safariban keres a Google segítségével, az így szerzett hirdetési bevételek 36 százaléka az Apple-t illeti.

A számot Kevin Murphy, a Chicagói Egyetem közgazdász professzora tárta fel, miközben az Alphabet, a Google anyavállalata védelmében tett vallomást. A számot bizonyára mindkét fél szerette volna bizalmasan kezelni: múlt héten a Google kifogást is emelt az ellen, hogy nyilvánosságra kerüljön, mondván az korlátozná a versenyképességét.

Címlapról ajánljuk

Ügyészségi nyomozás kezdődött az Osztrák Szabadságpárt jelenlegi és korábbi vezetői ellen

Korrupció gyanújával nyomozást indított a bécsi gazdasági ügyészség az ellenzéki Osztrák Szabadságpárt (FPÖ) jelenlegi elnöke, Herbert Kickl és két volt pártelnök, az egykori alkancellár, Heinz-Christian Strache, valamint az elnöki székben őt váltó Norbert Hofer, korábbi közlekedési miniszter ellen. Azzal gyanúsítják őket, hogy sajátos hirdetési ügyletet kötöttek Wolfgang Fellner médiavállalkozóval, aki ellen ugyancsak folyik a vizsgálat, mégpedig vesztegetés, vesztegethetőség, továbbá hűtlen kezelés gyanújával.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.30. kedd, 18:00
Szánthó Miklós
az Alapjogokért Központ főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×