eur:
394.01
usd:
363.56
bux:
66169.03
2024. március 3. vasárnap Kornélia
Nyitókép: Facebook/Energiaügyi Minisztérium

A magyar államtitkár felülvizsgálatot kér, mert Bulgária barátságtalan lépést tett gázügyben

Steiner Attila úgy véli, az intézkedés a magyar gazdaságra és ellátásbiztonságra nézve is kockázatokat rejthet magában.

Steiner Attila, az Energiaügyi Minisztérium energetikáért és klímapolitikáért felelős államtitkára arról számolt be Facebook-oldalán, hogy tizenegy pro-nukleáris ország képviselői ültek le tárgyalni Luxembourgban az Energia Tanács összehívott ülésének keretében.

A magyar politikus az egyeztetésen közölte:

„Magyarország barátságtalan lépésként értékeli, hogy Szófia az orosz gáz tranzitdíjának megemelését jelentette be.”

Steiner Attila szerint a mostani bolgár intézkedés komoly kockázatokkal jár a magyar gazdaságra és ellátásbiztonságra nézve.

Az államtitkár arra kérte a bolgárokat, hogy vizsgálják felül az intézkedés meghozatalának szükségességét, és ugyanerre szólította fel az Európai Bizottságot is.

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter korábban kifejtette: „Bulgária döntése ellenséges lépés Magyarországgal és Szerbiával szemben, ugyanis egy ilyen lépéssel veszélybe lehet sodorni más országok energiaellátásának biztonságát.”

Hozzátette: a földgázszállítás nem áll szankciók hatálya alatt az Európai Unióban, a bolgárok érvelése így hiteltelen, minden alapot nélkülöz, az intézkedés pedig teljesen ellentétes az európai szolidaritással, ráadásul sértheti a közösségi szabályokat is a vámok kivetésével, az áruk szabad mozgásával kapcsolatban.

Steiner Attila bejegyzésében emlékeztetett: az atomenergia teszi ki az európai áramtermelés 25 százalékát, és fenntarthatósága miatt jelentősen hozzájárulhat az Európai Unió által 2050-re kitűzött karbonsemlegességéhez. „Éppen ezért nem értünk egyet a nukleáris energetikai megoldások diszkriminálásával más energiatermelő technológiákkal szemben” – közölte az energiaügyi államtitkár.

Címlapról ajánljuk
Kiss László: két-három nap lesz felkészülni arra, hogy hatalmas mágneses vihar jön a Földön

Kiss László: két-három nap lesz felkészülni arra, hogy hatalmas mágneses vihar jön a Földön

Szokatlanul erős napkitöréseket észleltek a szondák, de a hétköznapi életet még ezek sem zavarták meg. Erősödő aktivitása miatt azonban a következő bő egy évben nem lehet kizárni, hogy pusztítóbb hatású napviharok is elérik a Földet – fejtette ki az InfoRádióban Kiss L. László Prima Primissima-díjas csillagász, a HUN-REN Csillagászati és Földtudományi Kutatóközpont főigazgatója.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.03.04. hétfő, 18:00
Kovács Zsolt
öngondoskodásért felelős miniszteri biztos
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×