eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 28. vasárnap Valéria
A flare burns waste gas at an oil Refinery.
Nyitókép: millerpd/Getty Images

Oeconomus: Magyarország több energiahordozó szempontjából szerencsés helyzetben van

Az Európai Unió földgázkészlete alig 20 százalékát éri el a szükségleteinek, a kőolaj esetében még rosszabb az arány. Ugyanakkor a kőszénből a legnagyobb az unió készlete - derül ki az Oeconomus Gazdaságkutató Alapítvány elemzéséből.

Az Európai Uniónak mérlegelnie kellett az elmúlt néhány évben azt, hogy milyen mértékű saját termelést hajt végre, illetve mennyiben támaszkodik külső erőforrásokra – mondta az InfoRádióban Németh Viktória, az Oeconomus Gazdaságkutató Alapítvány senior elemzője.

Az EU készletei és lehetőségei:

  • földgáz: a szükséglet alig 20 százalékát tudja saját termelésből fedezni
  • kőolaj: itt a 10 százalékot sem ér el ez az arány
  • kőszén: a szükséglet közel harmada az Európai Unión belülről származik
  • urán: bár vannak saját készletei, az EU elsősorban külső forrásból vásárolja a dúsított uránt (aminek oka, hogy az uránnak mire abból atomenergia lesz, egy rendkívül bonyolult és technológiailag nagyon fejlett cikluson kell keresztülmennie); saját termelésből az unió szükségletének mindössze 0,15 százaléka származik

Bár a kőolaj esetében szorul rá leginkább a külső forrásokra (több mint 90 százalékban) az Európai Unió, az elemző szerint a helyzet itt mégis szerencsésebb, mint a földgáznál, mivel egy-egy exportpartner jóval kisebb arányt képvisel a beszállításban. Emiatt ugyan kevésbé tudja az EU bővíteni ennek az erőforrásnak a kitermelését, ez diverzebb, mint a földgáz.

Miközben a klímacélok azt indokolnák, hogy a szénerőműveket az Európai Unióban zárják be, átmenetileg mégis újranyitják ezeket, igen illetve meghosszabbítják mind a szénbányák élettartamát, mind pedig azoknak az erőműveknek az élettartamát, amelyek még szénnel működnek.

"Európa e tekintetben a legönellátóbb és e tekintetben van a legnagyobb lehetősége arra, hogy bővíteni tudja a termelését. Ezért most Németországban is, de a szomszédos országok közül Csehországban vagy Lengyelországban is azt láthatjuk, hogy egyre jobban támaszkodnak a szélre, illetve itt a saját forrásból származó széntermelés aránya és igen magas" – mondta Németh Viktória.

Magyarország az energiahordozók tekintetében több szempontból is szerencsés helyzetben van, mutatott rá az elemző.

  • földgáz: a saját földgázkitermelésünk "látszólag nem egy nagy szám", 15 százalék körül van, ami az idei évben akár 20 százalék körülre is felmehet, ám ez igenis nagynak mondható a szakember szerint, hiszen az Európai Unión belül abszolút mértékben élen jár Magyarország a saját földgázkitermelés arányában
  • kőolaj: Magyarországnak vannak saját készletei, és a Mol fejlesztéseinek köszönhetően lényegében Magyarország az egyetlen olyan ország, amely képes az idei évben növelni a saját kőolajkitermelését
  • kőszén: szintén vannak saját források, bár Magyarország igyekszik a környezetvédelmi előírásoknak megfelelni és ezért a szénerőművek aránya is sem olyan, mint a régiónkban például Csehországban vagy Lengyelországban
  • atomenergia: az uniós élmezőnybe tartozik Magyarország és magas az atomenergia által előállított energia-részhányad.

Utóbbit Németh Viktória azért is fontosnak tartja, mert az atomenergia a legkisebb széndioxid-kibocsátású, illetve számos károsanyag-kibocsátás tekintetében igen kedvező ennek az energiahordozónak a használata.

Az orosz gáztól való függőségünkkel kapcsolatban azt mondta, hogy Európa, illetve Magyarország diverzifikálja forrásokat és olyan interkonnektorok állnak most már rendelkezésre, amelyeken keresztül például Horvátországon keresztül tud az ország LNG-hez jutni, illetve Törökország irányából is olyan LNG jön, ami már más országokból származik, például Azerbajdzsánból. Vagy ha Görögországból érkezik az cseppfolyós földgáz, az általában az Egyesült Államoknak a terméke, ahogy a horvátországi LNG sem oroszországi eredetű.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
„Fegyverkezési verseny” van a baktériumok és az emberiség között – nem mi állunk győzelemre

„Fegyverkezési verseny” van a baktériumok és az emberiség között – nem mi állunk győzelemre

Pál Csaba akadémikus biológus és csapata az Európai Kutatási Tanács támogatásával azt vizsgálják a következő években, hogy az újonnan fejlesztett antibiotikumok mennyire hatékonyak az ellenálló baktériumokkal szemben. A HUN-REN SZBK Biokémiai Intézetének tudományos tanácsadója az InfoRádióban elmondta: mivel a baktériumok egyre jobban képesek alkalmazkodni az antibiotikumokhoz, ma már sokkal veszélyesebbek, mint korábban.

Nagy meglepetés várható az áprilisi diktálós gázszámláknál

A fura április, sőt tavasz miatt meghökkentő gázszámlákat kaphatnak a diktálós fogyasztók. Mindez azért érdekes, mert ezrek kaptak az elmúlt két hónapban mínuszos számlákat főleg a nagy meleg miatt. Az elmúlt 10 nap szokatlan hidege fordított esetek is hozhat. Megpróbáljuk elmagyarázni, hogy miért.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 28. 06:56
×
×
×
×