eur:
390.95
usd:
366.16
bux:
68142.02
2024. április 30. kedd Katalin, Kitti
Nyitókép: mnb.hu

Mindenkinek szüksége van erős jövőképre - bemutatták Matolcsy György új könyvét

A Neumann János Egyetem hallgatói és a meghívott vendégek jelenlétében tartották meg Matolcsy György jegybankelnök új, Magyar jövőkép és stratégia című kötetének ünnepélyes bemutatóját. A Pallas Athéné Könyvkiadó gondozásában megjelent könyv a Magyar Nemzeti Bank első emberének három éven át publikált, magyar nyelvű cikksorozatának írásait gyűjti össze.

A Mag Blogban majd később a PC19 rovatban 2019 és 2022 között, hétről hétre született írások egy olvasmányos, gondolatébresztő könyvben lettek összefűzve, amelynek minden írásában ott egy kérdés, egy kifejtés, pontokba szedve a tanulságokkal és a lehetőségeinkkel. A kötet hat téma köré csoportosította az írásokat: vízió és stratéga, a jövő gazdagsága, térségünk jövője - a jövő térsége, egyensúly és pénzforradalom, sikeres válságkezelés és fenntartható felzárkózás, valamint Európa jövője – a jövő Európája.

A bemutatón megtartott előadásában Matolcsy György ismertette a hazánk előtt álló globális és lokális kihívásokat, és kiemelte, hogy a könyvben olvasható írások célja éppen az, hogy olyan jövőképet mutasson, mely birtokában mindenki nyertesként kerülhet ki az előttünk álló évtizedből. Véleménye szerint az elmúlt 70 évben csak kevés országnak sikerült a felzárkózás, de az a közös bennük, hogy valamennyi országnak világos jövőképe volt hozzá. Matolcsy György szerint az erős és világos jövőkép táplálja a sikereket, Magyarország ugyanakkor az elmúlt években elvesztette a jövőképét. Véleménye szerint hazánknak szükséges van a világos célokra, erős jövőképre és ehhez tanulnia kell a sikeres felzárkózás tapasztalatiból. Beszédét egy Napoleon Hill idézettel zárta; aki győztes, az nem adja fel – aki feladja, nem győz.

A szerző előadását követően egy kerekasztal-beszélgetésre került sor, amiben Virág Barnabás, a Magyar Nemzeti Bank alelnöke, Báger Gusztáv professor emeritus, az MNB elnöki főtanácsadója és Csizmadia Norbert, a Neumann János Egyetemért Alapítvány Kuratóriumi elnöke vett részt. A beszélgetésen elhangzott, hogy a kötetben található írások időnkét helyeslést, máskor erős kritikát váltottak ki, de a jegybankelnök célja pontosan ez volt: a közös gondolkodás és az építő viták elindítása, hogy erős vízióval tudjunk nekivágni a jövő megatrendjeinek.

A kötet előszavát is jegyző Csizmadia Norbert elmondta, technológiai forradalommal és a fenntarthatósági kihívásokra adott válaszokkal új filozófiára és a gondolkodásmód megváltozására van szükség, melyre a könyv gondolatai stabil alapot adnak. Virág Barnabás szerint a könyv hiánypótló, mivel egy olyan stratégiai látásmódot ad, ami nem pár évre, hanem évtizedekre előre ki tudja jelölni a sikeres irányokat. Báger Gusztáv elmondása szerint pedig a könyvből megtanulhatjuk mérni a gazdaságpolitikai alternatíváinkat és a tehetség, tudás felhasználásával sikeres gondolati forradalmat is végre lehet hajtani.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Nagy Sándor Gyula: latinos hiszti miatt tűnt el négy napra a spanyol kormányfő

Nagy Sándor Gyula: "latinos hiszti" miatt tűnt el négy napra a spanyol kormányfő

Nem mond le hivataláról Pedro Sánchez spanyol miniszterelnök, aki azt követően helyezte kilátásba távozását, hogy felesége ellen vizsgálat indult egy korrupciós ügyben. Nagy Sándor Gyula, a Budapesti Corvinus Egyetem egyetemi tanára szerint ez az ügy egy tízéves, a kormányfő és családja számára rendkívül megterhelő folyamat egyik állomása, ezért négy napra el is csendesedett az ország vezetője.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
Záporoznak a fontos adatok - Ütik a tőzsdéket

Záporoznak a fontos adatok - Ütik a tőzsdéket

Európában a Volkswagen kedvezőtlen számait követően az autógyártók vezették az esést, ezt követően pedig az amerikai tőzsdék is egyre nagyobb mínuszban vannak a vártnál kedvezőbb béradatok publikálását követően. A befektetők eközben már a piaczárást követő gyorsjelentésekre is figyelnek a holnapi kamatdöntés előtt: az Amazon, az MAD, és a Supermicro egyaránt a keddi zárást követően teszi közzé legfrissebb számait.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×