eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 28. vasárnap Valéria
Suma Chakrabarti, az Európai Újjáépítési és Fejlesztési Bank (European Bank for Reconstruction and Development - EBRD) elnöke beszédet mond az EBRD konferenciáján a Pesti Vigadóban 2016. november 10-én.
Nyitókép: MTI/Kovács Tamás

Nemzetközi támogatást kap az OTP Ukrajnában

Kockázatmegosztó garanciaeszközzel támogatja az OTP Leasing ukrajnai tevékenységét az Európai Újjáépítési és Fejlesztési Bank (EBRD).

A közép- és kelet-európai gazdaságok átalakulásának támogatására 1991-ben életre hívott londoni pénzintézet keddi bejelentése szerint az OTP Leasingnek - Ukrajna legnagyobb lízingcégének - az EBRD 20 millió euró értékű támogatást nyújt kockázatmegosztás formájában.

Ezzel a támogatási eszközzel az EBRD a helyi üzleti vállalkozásokkal szembeni kitettségeken osztozik a kedvezményezettekkel. A pénzintézet módszertani ismertetése szerint az ilyen kockázatmegosztó eszközök hasonlítanak a garanciavállaláshoz.

Keddi ismertetésében a londoni bank hangsúlyozza: a 20 millió eurós eszköz lehetővé teszi az OTP Leasing számára a mezőgazdaságban és egyéb kritikus fontosságú ágazatokban - például azt élelmiszer-feldolgozásban, a kiskereskedelemben, a logisztikai ágazatban és a gyógyszeriparban - tevékenykedő ukrajnai vállalatok támogatását. Az eszköz emellett hozzájárul a mikro-, kis- és közepes vállalatok hosszú távú, technológia- és felszereltség-fejlesztő célú tőkebefektetéseihez, ösztönözve a zöldebb technológiák meghonosítását.

Az EBRD keddi londoni tájékoztatása szerint az eszköz az OTP Leasing által újonnan indított,

80 millió euró értékű szerződések hitelkockázatának 50 százalékig terjedő hányadára nyújt fedezetet,

50 százalékos portfolió-korlát érvényesítésével. Ezzel a tranzakcióval együtt a nemzetközi bank eddig összesen 368 millió értékben írt alá hasonló garancia-megállapodásokat az Ukrajna elleni orosz invázió kezdete óta.

Az EBRD kiemeli, hogy az OTP Leasingnek hozzávetőleg 45 százalékos piaci részesedése van Ukrajnában a teljes ukrán lízingportfolióhoz mérve. Az EBRD - Ukrajna legnagyobb intézményi befektetője - 3 milliárd eurós finanszírozási programot hirdetett meg Ukrajna számára a 2022-2023-as időszakra. Tavaly ebből 1,7 milliárd eurót folyósított, és további 200 millió euró finanszírozást hajtott fel pénzügyi partnerintézmények bevonásával.

Májusban tartott éves közgyűlésén az EBRD jelezte:

várhatóan tőkeemelést kér az idén a részvényes országoktól ahhoz, hogy hozzájárulhasson az ukrajnai újjáépítés finanszírozásához is.

A bank közölte: a háborús károk figyelembevételével készült legutóbbi becslés szerint az ukrajnai újjáépítés költsége elérheti a 411 milliárd dollárt.

Az EBRD kormányzótestülete a közgyűlésen elhangzott tájékoztatás szerint úgy tartja, hogy a befizetett tőkeállomány 3-5 milliárd eurós emelése lehetővé tenné a szükséges mértékű és jellegű támogatás nyújtását 2024-ben és azután, anélkül, hogy a továbbiakban is szükség lenne az ukrajnai finanszírozások kockázatainak rendszerszintű megosztására külső adományozók bevonásával.

Ez lenne az EBRD harmadik részvényesi tőkejuttatása, illetve tőkeemelése a pénzintézet fennállása óta. A bankot a részvényes országok 10 millió ecu (European Currency Unit, az euró előtti közös európai elszámolási eszköz) tőkével alapították 1991-ben, ezt a tőkeállományt 1996-ban 20 milliárd ecu-re, 2010-ben, a globális pénzügyi válság nyomán 30 milliárd euróra emelték.

Címlapról ajánljuk
Különleges kéktúrás kiállítása nyílt Burger Barnának

Különleges kéktúrás kiállítása nyílt Burger Barnának

Október 31-ig tekinthető meg a Magyar Természettudományi Múzeumban a Kékvándor című kiállítás, amely a 2017-ben elhunyt Burger Barna fotográfus kéktúrás fotóit mutatja be. A tárlat kurátora, Csizek Gabriella az InfoRádióban elmondta: összesen tizenkét tájegységen keresztül ismerhetjük meg az Országos Kéktúra teljes útvonalát, miközben a fotóművész egyedi látásmódjának köszönhetően a ráismerés szépségével tárulnak elénk gyöngyőrű tájak.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 28. 06:56
×
×
×
×