eur:
388.46
usd:
370.69
bux:
55649.46
2023. október 3. kedd Helga
air pollution crisis in city from diesel vehicle exhaust pipe on road
Nyitókép: Toa55/Getty Images

Újabb fordulat a belső égésű motoros autók uniós tilalma ügyében

2035-től elvileg csak elektromos autókat állhatnak majd forgalomba az EU-ban, de a német ellenállás után most újabb ötlettel állt elő az Európai Bizottság.

Egy új javaslatot készített az Európai Bizottság, hogy a németek ne fúrják meg a belső égésű motorok betiltását – értesült a Reuters. A hírügynökség úgy tudja, hogy a testület most nem hivatalos tárgyalásokon próbálja a szöveget olyan állapotúra hozni, hogy azt már elfogadhassa minden tagállam.

Az eredeti terv az volt, hogy 2035-től belsőégésű motorokkal ne lehessen autókat forgalomba hozni az EU-ban. Erről meg is született az egyezség, de a végső szavazás előtt a német kormány jelezte, hogy még további egyeztetéseket kér. A mostani, kompromisszumos elképzelés az, hogy mégis forgalomba lehetne hozni belső égésű motorokkal készült új autókat 2035 után is, de csak akkor, ha kizárólag klímasemleges e-üzemanyagokkal működnének – írja a hvg.hu.

Ezzel egy új járműkategóriát hoznának létre, ide sorolnák a csak karbonsemleges üzemanyaggal hajtott járműveket. A tervezet szerint az ilyen autókban olyan technológiát kellene alkalmazni, amely nem engedi, hogy beindítsák a motort, ha nem karbonsemleges üzemanyaggal tankolják meg az autót.

A német autógyárak ennek a változatnak sem örülnének, mert így is kénytelenek lennének újfajta motorokat fejleszteni.

Címlapról ajánljuk

Musk Twitterháborúja a migránsmentők és a „kunyizó” Zelenszkij ellen

A SpaceX és az X gazdája ezúttal Németországnak szólt be, amiért finanszírozza a migránsokat az olasz partokra „csalogató” német mentőhajókat és kapott tőle régi „barátja”, Zelenkszij elnök is, amiért segélyekért kilincsel Nyugaton.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2023.10.02. hétfő, 18:00
Tárnok Balázs
a Nemzeti Közszolgálati Egyetem Eötvös József Kutatóközpont Európa Stratégia Kutatóintézetének vezetője
Vegyesen zárt Amerika

Vegyesen zárt Amerika

Múlt héten nyomás alatt tartotta a piacokat, hogy sikerül -e elkerülnie az amerikai kormányzat költségvetési okok miatti leállását. A megállapodás végül az utolsó pillanatban született meg, ezt követően azonban felemásan teljesítettek reggel az ázsiai tőzsdék. Európában ugyan határozott emelkedéssel indult a nap, a déli órákra azonban elfogyott a lendület, délután pedig már egyre nagyobb mínuszban vannak a tőzsdék. Amerikában pedig vegyesen zártak a vezető részvényindexek. Ami a gazdasági eseményeket illeti, a külföldi adatközlések közül az eurózóna munkanélküliségi adataira, az amerikai ISM BMI-re, valamit Jerome Powell Fed-elnök beszédére kell figyelni.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×