eur:
392.8
usd:
366.09
bux:
66129.26
2024. április 25. csütörtök Márk
Analyst working with Business Analytics and Data Management System on computer to make report with KPI and metrics connected to database. Corporate strategy for finance, operations, sales, marketing
Nyitókép: NicoElNino/Getty Images

Forintárfolyam: újabb erős beavatkozásra készül az MNB

A Magyar Nemzeti Bank az elmúlt hetekben számos lépést tett a monetáris transzmisszió erősítése és a piaci stabilitás fenntartása érdekében, emellett csökkentette az energiaszámlákból fakadó devizaigényt is - mondta az InfoRádiónak a MNB monetáris politikáért, pénzügyi piaci és makrofinanszírozási elemzésekért felelős ügyvezető igazgatója.

Folytatja a korábban jelzettek szerint a munkáját a jegybank, vagyis 13 százalékon befejezte az alapkamat-emelési ciklust, ugyanakkor szükség esetén beavatozhat. Kuti Zsolt, az MNB monetáris politikáért, pénzügyi piaci és makrofinanszírozási elemzésekért felelős ügyvezető igazgatója az InfoRádióban emlékeztetett: október első két hetében nagyon markáns kockázatiprémium-sokk történt a hazai eszközök és forintárfolyam tekintetében, ezért léptek.

"Olyannyira negatív külső környezet volt, hogy az az árfolyam gyors gyengülését eredményezte, amit szerettünk volna mindenképpen megállítani, helyreállítva és fenntartva a piaci stabilitást. Ezért vetettük be október 14-én átmeneti, célzott eszközként a gyors tendereket, amelyek 18 százalékos kamatot fizetnek az overnight – következő napra elhelyezett – betétekre. Virág Barnabás alelnök akkor elég erőteljesen fogalmazott: ezt a stratégiát, a magas overnight kamatszintet fenntartja a jegybank mindaddig, amíg nem lát érdemi javulást a magyar kockázati megítélésben."

Kuti Zsolt kiemelte, az október 14-én bejelentett intézkedéseknek több fontos ága volt. Az egyik a kamatérzékeny tételekre, tényezőkre való hatás, amivel a forint elleni vagy melletti spekuláció költségét kívánta megemelni az MNB.

Azzal, hogy a swappiaci hozamokat feljebb vitték, drágább lett az, hogy mennyiért tudnak forintgyengülésre játszó pozíciót felvenni a befektetők.

"Látjuk, hogy a nyári intézkedéseink során a swappiaci hozamok önmagukban tudtak emelkedni. Úgy hívjuk ezt, hogy a transzmissziót javítottuk, vagyis javítottuk azt a mechanizmust, amivel közelebb hozzuk az alapkamathoz a swappiaci hozamokat. Most megint látunk egy elszakadást, nem is annyira kicsit. Azt gondoljuk, hogy a következő időszak egyik fontos feladata lesz, hogy újra transzmissziót javító intézkedéseket tegyünk. Ez sokszor piactechnikai dolog, tehát át kell alakulnia limitrendszereknek, vagy vannak olyan eszközeink – például a swapeszközünk –, amelyek igénybe vétele fontos ebből a szempontból. Ez lesz a novemberi időszak egyik fő feladata."

A jegybank intézkedéseinek van egy másik fontos ága is. Az, hogy a swappiacra mekkora forintlikviditás áramlik, nagyon fontos abból a szempontból is, hogy hol alakul ki a piaci egyensúly a hozamokban.

"Most azt látjuk, hogy megint a likviditás egy nagyobb része megy a swappiac felé, és ezt bizonyos eszközökkel el kell terelni másik irányba – alapvetően a főként a gyors tenderünk irányába. Ez is egy fontos eszköz lesz."

Kuti Zsolt beszélt az MNB közelmúltbeli intézkedéseinek harmadik aspektusáról, a nem kamatérzékeny tételekről. Ezeknél fontos látni, hogy a fizetési mérlegünkből fakadó árfolyamnyomás miatt érdemi hiány alakult ki az elmúlt hónapokban, főként az energiaszámla megugrása miatt.

"Ezt mindenképpen szeretnénk ellentételezni. Ezért jelezte is a jegybank az október 14-i döntéseknél, hogy az energiaszámlából fakadó devizaigényt biztosítja az energiacégek számára, különböző jegybanki eszközökkel. A jelentősége ennek abban van, hogy így nem a devizapiacon történik az átváltás, azaz egy devizakeresletet, egy forintkínálatot kiveszünk a rendszerből, így is a piaci stabilizálás irányába hatva."

A folyó fizetési mérleg alakulásában ugyanakkor kedvező irányú változást vár a jegybank: Virág Barnabás alelnök korábban arról beszélt, hogy

a szeptemberi kedvezőtlen mérlegadat lehet a mélypont, és onnantól már javuló tendencia várható.

Ennek magyarázataként Kuti Zsolt elmondta: ez elsősorban az energiaárak alakulása rángatja a fizetési mérlegünk egyenlegét. Mind a gáz, mind az olaj ára a nyári hónapokban érte el a csúcsot, ami hatalmas megugrást eredményezett az energiaszámlákban.

"Csak hogy a nagyságrendeket lássuk: 2020-21-ben az energiaszámlánk éves szinten nem volt több 4-5 milliárd dollárnál. Az elmúlt időszakban viszont havi szinten az energiaszámla 1,5-2 milliárd euró között volt valahol. Ez csökkeni fog, részben az energiahordozók árának csökkenése miatt, részben pedig az alkalmazkodás is beindul, tehát látszik, hogy kevesebb energiát fogyaszt a magyar gazdaság. Ez mindenképpen üdvös a fizetési mérleg szempontjából, mert ilyen nagy hiányt hosszú távon senki sem tud fenntartani."

Mindemellett a nem energia tételekben is beindult az alkalmazkodás: ez egyrészt a kereslet lassulásához volt köthető, másrészt pedig az exportszektoruknak vannak olyan tényezői amelyek ki tudnak bontakozni. Az MNB monetáris politikáért, pénzügyi piaci és makrofinanszírozási elemzésekért felelős ügyvezető igazgatója elmondta: ez a folyamat már megindult, de még bővülni fog, és számításaik szerint ezzel exportoldalon fog javulni a fizetési mérlegünk.

Összességében azt várják, hogy a szeptemberi inflációs jelentésben várt fizetésimérleg-prognózisnál gyorsabban indulhat meg a javulási folyamat.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Egy mandátumot szerezhet az EP-választáson a Magyar Szövetség

Egy mandátumot szerezhet az EP-választáson a Magyar Szövetség

Ha áprilisban tartották volna az európai parlamenti választást Szlovákiában, akkor azt az ellenzéki Progresszív Szlovákia nyerte volna a szavazatok 27 százalékával. A hármas kormánykoalíció két pártja, a Smer és a Hlas 15, ill. 14 százalékot ért volna el – derült ki a legfrissebb közvéleménykutatás eredményeiből. A felmérés szerint a Magyar Szövetségnek is sikerülne egy képviselőt kijuttatnia Brüsszelbe.

Bóka János az Arénában: igazodás vagy újraegyesítés, ez az unió nagy kérdése

Mi az Európai Uniót egy szerződéses alapokon nyugvó szabályrendszerre épülő együttműködésnek tekintjük, ebbe az állandó közös hitelfelvétel, a közös eladósodás, a fiskális föderalizmus nem fér bele – mondta Bóka János az InfoRádió Aréna című műsorában. Az európai uniós ügyekért felelős miniszter beszélt az EP-választás tétéjéről, az unió jövőjéről és az EU-tagság húszéves mérlegéről is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.26. péntek, 18:00
Balczó Barnabás
a Magyar Posta vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×