INFORÁDIÓ
2022. május 21. szombat
Konstantin

autó

feketedoboz

biztonsági intézkedések

eu

bicycle passes through pedestrian strips in city

Nyártól jön a fekete doboz minden új autóba

Infostart

További biztonsági megoldásokkal is kötelező lesz felszerelni az újonnan forgalomba állított gépkocsikat az unióban.

Európa magasabb fokozatba kapcsol a közúti biztonság terén: idén július 6-tól gyakorlatilag minden újonnan homologizált autót új biztonsági rendszerrel, ezen belül az úgynevezett „fekete dobozzal” kell felszerelni – írja az autoszektor.hu.

A fekete doboz – hivatalos nevén baleseti adatrögzítő – regisztrálja az autó tevékenységét a balesetet közvetlenül megelőző és az azt követő pillanatokban.

EU-s előírások alapján július 6-tól az újonnan bevezetendő személyautó-típusokat kötelező lesz új biztonsági megoldásokkal felszerelni. Az új autók forgalomba helyezésének feltételrendszere két ütemben bővíti az új személyautók felszereltségében kötelező elemeket. Első körben, 2022. július 6-tól az újonnan piacra lépő személyautók felszereltsége bővül velük, tehát az új autók forgalmazásához szükséges típusengedély egyik előfeltétele lesz meglétük, két évvel később pedig már az EU-tagországokban forgalomba helyezendő összes új személyautót el kell látni velük.

Ezenkívül a fedélzeti biztonsági rendszer része lesz az alkoholszintmérő-indításgátló, vagyis az az eszköz, amely megakadályozza a motor indítását, ha a sofőr alkoholt ivott. Ezenkívül az intelligens sebességkorlátozás-asszisztens, valamint a tolatássegéd. A szabvány más eszközöket is felsorol, amelyeknek egy része már jelen vannak a legtöbb új generációs autóban, mint például a vezető fáradtságára figyelmeztető jelzés, a gumiabroncsnyomás-figyelő és a vészhelyzeti leállásjelző.

Ezek az újdonságok elvileg idén július 6-tól homologizált autóra vonatkoznak, de csak 2024. július 7-től lesznek kötelezőek az újonnan regisztrált gépkocsikban. A jelenleg már az utakon közlekedő autókra nem vonatkozik ez a kötelezettség. A nehézgépjárművekre a szigorítás 2029. január 7-én lép hatályba.

Nyitókép: ambrozinio/Getty Images
A címlapról ajánljuk

×
×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018