eur:
394.24
usd:
369.95
bux:
65045.06
2024. április 20. szombat Tivadar
Nyitókép: Pixabay

Még tovább drágul ez a már most is rekorder alapélelmiszer

Az ok az időjárás, egész Európát sújtja a folyamat.

A burgonya lett a legjobban dráguló termék a boltokban. Múlt hónapban 30,3 százalékkal kértek érte többet, mint egy évvel korábban a KSH friss adatai szerint. Fél éve emelkedik az ára.

Egy átlagos család majdnem hat kiló krumplit vásárol havonta, több mint kétszer annyit, mint például cukorból. Az RTL Híradónak a Szűcs Attila, a Burgonya Terméktanács Étkezési Burgonya Szekció tagja elmondta: a 40 fokos nyári hőség, a négy tavalyi négy hőhullám nem kedvezett a burgonyának. A nyugat-európai árak határozzák meg a magyar árakat is – ilyenkor már behozatalra szorulunk burgonyából, tette hozzá.

Ráadásul idén további 25-30 százalékos drágulásra számítanak a termelők a kötelező minimálbéremelés, a magas műtrágyaárak és a megugró energiaárak miatt (ez utóbbi az öntözési költséget emeli jelentősen).

Szűcs Attila elmondta, az újburgonya megjelenéséig tarthat a drágulás.

Címlapról ajánljuk

Harry hercegi címe bánhatja, hogy állandó amerikai lakos lett

Harry herceg, III. Károly angol király kisebbik fia hivatalosan is felszámolta kapcsolatait Nagy-Britanniával. Így értékelik a szigetországban a lépését, hogy az Egyesült Államokat jelölte meg állandó lakhelyeként. Felmerült, hogy emiatt elveszítheti hercegi címét.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×