eur:
394.24
usd:
369.95
bux:
65045.06
2024. április 20. szombat Tivadar
Hungarian coat of arms in the new 10000 forint banknote
Nyitókép: dobok/Getty Images

Eltűnt a kormányzati tartalék háromötöde negyed év alatt

A Portfolio elemzője szerint a kormánynak nem lesznek likviditási problémái, de egyértelműek az erőteljes költekezés hatásai.

Decemberben ismét jelentősen csökkent a jegybanknál elhelyezett kormányzati betétek állománya, amely így 1700 milliárd forinton zárta az évet – derül ki a Magyar Nemzeti Bank friss statisztikájából. Beke Károly, a Portfolio elemzője érdeklődésünkre elmondta, hogy az év utolsó hónapjaiban látott költések eredményeként másfél éve nem volt a kormánynak ilyen kevés tartaléka.

„Másfél éve nem volt ilyen alacsony a kormányzati betétek állománya, amit a jegybanknál vezetett ún. Kincstári Egységes Számlán helyeznek el, ez

  • 1700 milliárd forint felett volt egy picivel december végén, és ez
  • egy hónap alatt, tehát novemberhez képest majdnem 1200 milliárd forintos csökkenést jelentett,
  • ha pedig az év utolsó 3 hónapját nézzük, akkor több mint 2500 milliárd forinttal csökkentek a kormány tartalékai”

– foglalta össze a legfontosabb adatokat Beke Károly.

Az elemző szerint soha nem jó hír, ha csökkennek a kormányzati tartalékok, de az 1700 milliárd még bőségesen elég, nem lesznek likviditási problémái a kormánynak.

„Az Államadósság Kezelő Központnak az elmúlt hónapoknál nagyobb mértékű állampapír-kibocsátásra lehet szüksége. A múlt heti aukción is azt láttuk, hogy jóval a terv felett fogadtak el ajánlatokat a befektetőktől, ez már annak jele lehet, hogy jobban szükség van a pénzre az év elején. Ez az 1700 milliárdos összeg alapvetően nem számít kirívóan alacsonynak az elmúlt évek gyakorlatában, átlagosnak mondható, inkább

az a feltűnő, hogy az utolsó 3 hónapban nagyon erős volt a kormányzati kiköltekezés”

– mondta a Portfolio szakértője.

Hozzátette, abban nincs változás, hogy a tartalék nagyobb része forintban van, most mintegy 1200 milliárd forint, a maradék deviza.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Harry hercegi címe bánhatja, hogy állandó amerikai lakos lett

Harry herceg, III. Károly angol király kisebbik fia hivatalosan is felszámolta kapcsolatait Nagy-Britanniával. Így értékelik a szigetországban a lépését, hogy az Egyesült Államokat jelölte meg állandó lakhelyeként. Felmerült, hogy emiatt elveszítheti hercegi címét.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×