eur:
394.99
usd:
365.94
bux:
65176.08
2024. március 28. csütörtök Gedeon, Johanna
Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter Szergej Lavrov orosz külügyminiszterrel közösen tartott sajtótájékoztatóján a Külgazdasági és Külügyminisztériumban 2021. augusztus 24-én.
Nyitókép: MTI/Soós Lajos

Szijjártó Péter: levetkőztük az "összeszerelő üzem" státust

Egy debreceni ünnepségen beszélt erről a tárcavezető.

A nemzetközi tőke már egyáltalán nem "összeszerelő üzemként" tekint Magyarországra, ahogy azt egyesek láttatni szeretnék. Ezt az is bizonyítja, hogy a multinacionális vállalatok sorra hozzák létre a magas hozzáadott értékkel bíró, kutatás-fejlesztésre alapuló egységeiket az országban - jelentette ki Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter. A tárcavezető a mérés- és irányítás-automatizálás terén piacvezető, amerikai National Instruments húsz éves magyarországi jelenlétének alkalmából rendezett ünnepségen vett részt Debrecenben.

Először a koronavírus-járvány jelentette kihívásokról beszélt. Kiemelte, hogy tavaly globálisan 114 millió munkahely szűnt meg, 42 százalékkal visszaestek a beruházások és 5 százalékkal csökkent a világkereskedelem volumene. Szavai szerint miközben a nemzetközi hírek szinte csak bezáró gyárakról, tömeges munkanélküliségről szóltak, Magyarországon foglalkoztatási, negyedéves gazdasági növekedési és beruházási rekordot is sikerült dönteni.

"Ez csak úgy volt lehetséges, hogy a legnagyobb, itt nálunk működő vállalatok is bíztak bennünk, lojálisak maradtak Magyarországhoz, és kihasználva Európa egyik legjobb beruházási környezetét, betartva a velünk kötött megállapodásokat, itt maradtak, sőt folyamatosan fejlesztették kapacitásaikat" - hangsúlyozta.

"A nagy nemzetközi vállalatokkal való jó együttműködés nélkül Magyarország nem tudott volna győztesként kikerülni az elmúlt másfél esztendő rendkívüli gazdasági megpróbáltatásaiból"

- mondta.

Szijjártó Péter kiemelte, hogy az amerikai cégek jelentik a második legnagyobb beruházói közösséget Magyarországon, a közvetlen külföldi beruházások (FDI) 10 százaléka az Egyesült Államokból érkezett. Mintegy 1700 amerikai tulajdonosi hátterű vállalat több mint 100 ezer magyar embernek ad munkát.

Soha nem látott magasságokban van a kétoldalú kereskedelmi forgalom, annak értéke az idei év első nyolc hónapjában 24 százalékkal emelkedett, s az Egyesült Államok Magyarország első számú exportpiaca az Európai Unión kívül. Hozzátette, hogy bár 2020-ban a legnagyobb értékben kínai cégek fektettek be hazánkban, a legtöbb munkahelyet az amerikai beruházók teremtették.

Végezetül arról is beszámolt, hogy a magyar elektronikai ipari ágazat tavaly 9,5 százalékos növekedést mutatott fel, és idén eddig 26 százalékkal nőtt.

Címlapról ajánljuk
Mi vezetett a németországi Zöldek zuhanórepüléséhez?
Elemzés

Mi vezetett a németországi Zöldek zuhanórepüléséhez?

Egyre csökken a németországi Zöldek párt támogatottsága, öt év alatt több mint duplájára, 25-ről 56 százalékra nőtt azok száma, akik semennyire sem tudnak azonosulni a párttal, ezzel Németország egyik leginkább elutasított politikai tömörülésévé vált. A háttérben a zöldítés, a kormány energiapolitikája áll - mondta az InfoRádióban Dobrowiecki Péter, a Mathias Corvinus Collegium Magyar-Német Intézetének kutatási vezetője.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.03.28. csütörtök, 18:00
Havasi Katalin
a Házi Gyermekorvosok Egyesületének elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×