INFORÁDIÓ
2023. január 30. hétfő
Martina

matolcsy györgy

kelet-közép-európa

fejlődés

mnb

Matolcsy György, a Magyar Nemzeti Bank (MNB) elnöke a jegybank épületében 2020. április 16-án.

Matolcsy György: "a V4-ek politikai szövetsége egy új európai magot formál"

Infostart / MTI

A Magyar Nemzeti Bank elnöke úgy látja, a térségünkből néhány ország gyorsan fel fog zárkózni a nyugat-európai fejlettségi szintre.

Magyarország térségének jövője, hogy az európai jövő térsége legyen - fogalmaz a jegybank elnöke a Magyar Nemzet online kiadásában megjelent írásában.

A gazdasági dinamika térségünkben erősebb, mint az EU nálunk fejlettebb országaiban. Ez a nem mindenhol sikeres, végül mégis eredményes piaci és demokratikus átmenet hozadéka. Belső forrása a motivált és képzett munkaerő. Külső forrásai a fejlett technológia, tőke és piaci tudás beáramlása, valamint az EU források. A növekedést egyaránt támogatja a magas foglalkoztatás, a magas beruházási ráta, az újraiparosítás, a termelékenység növekedése és a magas belföldi hozzáadott-értékre épülő új szolgáltató szektor - hangsúlyozta Matolcsy György.

Szerinte

a tíz EU-tag kelet-közép-európai ország - 3 balti állam, Lengyelország, Csehország, Szlovákia, Magyarország, Szlovénia, Horvátország és Románia - alkotja történelmi és földrajzi térségünket, de

a jövőt formáló megatrendek az északi 3 balti államot, valamint délen Romániát kifelé viszik a térségből, miközben belül a V4-ek politikai szövetsége egy új európai magot formál. A Balkán egésze nem közeledik a térséghez, az erős kivétel Szerbia, így a román gazdaság helyére a szerb gazdaság szállhat fel a jövő felé tartó hajóra - írta.

Térségünk minden országa jelentős gazdasági felzárkózást ért el az elmúlt 30 évben az EU-átlaghoz, sőt a fejlett nyugat-európai országokhoz képest is - jegyezte meg Matolcsy György.

Idézte Ruchir Sharmat, a Morgan Stanley stratégáját, aki a fejlett országok körét a 17 ezer dolláros egy főre eső jövedelem fölött húzta meg, amelybe számításai szerint a második világháború óta csak 18 ország lépett be újonnan. Közülük 6 kelet-közép-európai (a balti államok, Csehország, Szlovákia és Szlovénia) és a következő belépő Lengyelország és Magyarország lehet.

A fejlett országok klubjába való összes új belépőnek hamarosan tehát közel fele a régiónkból származhat, ami azt jelzi, hogy Kelet-Közép-Európa nemcsak az Európai Unió, hanem a világ egyik növekedési motorja és legsikeresebb régiója lehet - hangoztatta a jegybank elnöke.

A térség sikeres felzárkózása csoportos felzárkózás, egyensúlyi növekedésre épül, ezért fenntartható, egyben térségünk nyitott az új megoldásokra és nem korlátozzák a múltban kialakult monopóliumok - sorolta a felzárkózást segítő tényezőket Matolcsy György, kiemelve azt is, hogy térség szereplőinek többsége

önálló jegybanki politikára

építhet.

Nyitókép: MTI/Szigetváry Zsolt
A címlapról ajánljuk

×
×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018