eur:
394.31
usd:
370.39
bux:
65674.41
2024. április 18. csütörtök Andrea, Ilma
Close-up Of A Person Throwing Pepperoni Pizza On Plate In Dustbin
Nyitókép: AndreyPopov/Getty Images

Vegyük a „fáradságot”, és nézzünk bele a hűtőszekrénybe

Egy globális felmérés szerint évente 2,5 milliárd tonna élelmiszer kerül a szemétbe a mezőgazdaságban. A magyarországi helyzetről a Magyar Élelmiszerbank Egyesület külső kapcsolatok igazgatója beszélt az InfoRádióban.

Magyarországon évente összesen 1,8 millió tonna élelmiszer-felesleg keletkezik, amit, ha kamionokra pakolnák, a sor Budapesttől egészen Párizsig érne – mondta Nagygyörgy András. A nemzetközi felmérések azt mutatják, minél fejlettebb egy gazdaság, annál nagyobb az élelmiszer-pazarlás.

A Nemzeti Élelmiszer-biztonsági Hatóság (Nébih) felmérés szerint a magyarországi háztartásokban

fejenként évi 65 kilónyi élelmiszerfelesleg keletkezik.

A szakértő kiemelte: miután az élelmiszer-pazarlás nem eseti, hanem egy lánc figyelhető meg, a fogyasztóknak az lenne a feladatuk, hogy mindezt egységesen átlássák, és kezeljék a saját háztartásukban.

„Nem nézünk körül otthon, hogy mi fog lejárni, nem gondolkodunk előzetesen azon, hogy mit szeretnénk vásárolni, nem nézünk be a hűtőszerkényünkbe” – hívta föl a figyelmet, pedig ezek mind-mind olyan apróságok, amelyek figyelembe vételével sokkal tudatosabban lehetne befolyásolni a fogyasztásunkat. Szerinte nem esik kellő figyelem a hűtött termékek hazaszállítási módjára, valamint az otthoni tárolására sem. Tudatos receptválasztással is hatékonyabbá tehető az otthoni készletek fölhasználása – fűzte hozzá.

Nagygyörgy András sajnálatosnak nevezte, hogy azokat az élelmiszereket, amelyeket megvásárolnak a fogyasztók, a segélyszervezeteknek már nem áll módjukban átvenni a későbbiekben, hiszen nem garantálható, hogy a tárolásuk az előírtak szerint történt. Éppen ezért nagyon fontos lenne, hogy a vásárlók már előzetesen tudatosan kezeljék az otthoni készleteiket, és ha például keletkezik némi maradék, azt tegyék el a fagyasztóba későbbre.

A Magyar Élelmiszerbank Egyesület külső kapcsolatok igazgatója arra is kitért, hogy a globális felmérések alapján a klímaváltozásért felelős üvegházgátasú gázok tíz százaléka az élelmiszer-pazarlás következtében keletkezik.

„Ha az élelmiszer-pazarlást egy országként képzelnénk el, Kína és az USA után a harmadik legnagyobb kibocsátó lenne,

magyarországi viszonylatban pedig Budapest után a második legnagyobb, Debrecen környezeti lábnyomát meghaladó környezetterhelést jelentene” – szemléltette a szakértő.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Egyetemi bérkövetelések: előrelépés még nincs, államtitkári ígéret már van

Egyetemi bérkövetelések: előrelépés még nincs, államtitkári ígéret már van

Hankó Balázs megígérte, megvizsgálják, hogy az általa ismert fizetési adatok miért nem egyeznek az egyetemi dolgozók bérpapírjain szereplő számokkal. Gregor Anikó, a Felsőoktatási Dolgozók Szakszervezete ELTE Társadalomtudományi Karának szakszervezeti titkára az InfoRádióban elmondta: hasznos volt az újabb egyeztetés, két hét múlva pedig újra tárgyalni fognak.
VIDEÓ
Lefordultak az amerikai indexek

Lefordultak az amerikai indexek

Gazdasági információk tekintetében ma az amerikai lakáspiacról közölnek újabb adatot, ez a monetáris politikai kilátások szempontjából lehet érdekes. A héten eddig kedvezőtlenül alakulnak a részvénypiaci folyamatok, elsősorban az Izrael és Irán közötti konfliktus fokozódása nyomta rá a bélyegét a hangulatra, emellett továbbra is ott vannak a ragadós amerikai inflációval kapcsolatos aggályok, amelyek azt a narratívát erősítik, hogy akár hosszabb ideig maradhat a magas kamatszint. A magyar tőzsde ma esett, az európaiak viszont pluszban zártak. A tengerentúlon egyelőre esés látszik.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×