eur:
393.12
usd:
367.3
bux:
65939.26
2024. április 24. szerda György
Székeket és asztalokat tárolnak egy hagyományos étterem előtt, Athén Monasztiraki kerületében 2021. február 1-jén. A koronavírus új változatának terjedése miatt a görög kormány újra szigorította az óvintézkedéseket.
Nyitókép: MTI/AP/Pétrosz Jannakurisz

Szabályoznák az új éttermek nyitását a piacon lévők

A "tisztességtelen üzleti magatartás" elburjánzása ellen lép színre a Magyar Vendéglátók Ipartestülete.

Épp a "Balatonra tart" az újrainduló magyar vendéglátás, sokan pedig elszerződtek más ágazatba, ezért a Magyar Vendéglátók Ipartestülete praxisjogot, ezáltal piacvédelmet és területi korlátozások bevezetését kéri; az állam mielőbbi beavatkozása az elnök Kovács László szerint az újraindulás kockázatait is enyhítené - olvasható a Világgazdaságban.

Az intézkedés megerősíthetné a túlélő vállalkozásokat, és segíthetné a hosszú távú tervezésüket.

Az ipartestület azt szeretné megakadályozni, hogy a "más ágazatban megerősödött, tőkeerős, nem szakmai befektetők tönkretegyék a még talpon lévő, magas színvonalon teljesítő vendéglátósokat".

Az MVI most különösen a külföldiek híján a még talpra nem állt budapesti éttermek sorsa iránt aggódik; itt

kritikus a munkaerőhelyzet,

a budapesti üzletek 50-60 százaléka van nyitva - nekik most teljes költséggel kell üzemelniük jóformán a nulláról -, jókora területi eltérésekkel, 10-15 százalék pedig lehúzta a rolót.

Az újraindulásnak az is összetevője, hogy vadiúj árak vannak az étlapokon a nyersanyagdrágulás (20-25 százalék) és a munkaerőköltségek (20-25 százalék) miatt.

Az MVI a munkahelyteremtő támogatást is kritizálja, az ugyanis csak azok után igényelhető, akik az alkalmazás előtt egy hónapig munkanélküliek voltak, ilyenek pedig most már nincsenek.

Szakácsból, felszolgálóból, mosogatóból joformán nincs, hisz azok vagy elhagyták az ágazatot, vagy a Balatonon vannak.

Akik elhagyták a pályát, jelentős részben a kereskedelemben vagy az építőiparban vannak fix munkaidőn és béren.

Címlapról ajánljuk
Újabb őrizetbevétel Németországban: egy EP-képviselő asszisztense dolgozhatott Kínának

Újabb őrizetbevétel Németországban: egy EP-képviselő asszisztense dolgozhatott Kínának

Kína javára végzett kémtevékenység gyanújával vettek őrizetbe egy embert a karlsruhei szövetségi főügyész utasítására. Az eset különbözik a korábbi háromtól, ezúttal ugyanis egy parlamenti párt európai parlamenti képviselőjének legközelebbi munkatársáról van szó. Kína berlini nagykövetsége visszautasította a vádakat.

A lengyel álláspont egyértelmű: Oroszországnak stratégiai vereséget kell szenvednie Ukrajnában - szakértők az Arénában

A lengyelországi önkormányzati választások után mindkét politikai oldal győztesnek vallhatja magát – derült ki az InfoRádió Aréna című műsorában, amelynek Mitrovits Miklós történész és Dobrowiecki Péter, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője, két Lengyelország-szakértő volt a vendége. A beszélgetésben szó esett Donald Tusk Európa-politikájáról és Jaroslaw Kaczynski utódlásának kérdéséről is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.24. szerda, 18:00
Isépy Tamás a Századvég makrogazdasági üzletág vezetője
Madár István a Portfolio vezető elemzője
Jelentési nagyüzem a tőzsdéken, a Teslára szegeződnek a szemek

Jelentési nagyüzem a tőzsdéken, a Teslára szegeződnek a szemek

Hangulatjavulással indult a hét a tőzsdéken, tegnap világszerte felpattantak a tőzsdék a korábbi hetekben tapasztalt esés után. A momentum a mai nap kitartott, Ázsiában nagyrészt emelkedtek a vezető részvényindex és Európában is határozott emelkedést lehet látni, valamint az USA-ban is folytatódott az erősödés. Közben felpörögtek az események mind makrogazdasági, mind gyorsjelentési fronton: itthon az MNB kamatdöntést tartott, és a nap folyamán sorban érkeztek a BMI adatok Európából és az Egyesült Államokból; közben a befektetők a vállalati gyorsjelentésekre figyelnek, a Spotify árfolyama például nagyot ugrott a vártnál jobb eredmények után, de a zárás után érkezik majd a Tesla is, amelyről még a jelentést megelőzően technikai elemzést készítettünk.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×