eur:
394.24
usd:
369.61
bux:
65045.06
2024. április 19. péntek Emma
Italokat visz ki egy felszolgáló egy kávézó teraszára Nyíregyháza belvárosában 2021. április 24-én. A védőoltásban már több mint 3,5 millióan részesültek, így április 24-től hatályba lépnek az új rendelkezések. A vendéglátóhelyek teraszai és kerthelyiségei reggel öt óra és este fél tíz között lehetnek nyitva, a vendégeknek ott nem kell maszkot viselniük, a belső terekben viszont igen. Az üzemeltető és alkalmazottai az üzlet teljes területén kötelesek maszkot hordani.
Nyitókép: MTI/Balázs Attila

Zsidai Zoltán Roy a terasznyitásról: egyik szemem sír, a másik nevet

Az InfoRádiónak nyilatkozó étterem-tulajdonos szerint a budai Várban fegyelmezetten viselkedtek az emberek a hétvégi terasznyitás után, és a belvárosban sem az éttermek teraszain, hanem az utcákon volt tömeg. Zsidai Zoltán Roy szerint lesz elég dolgozó a szabályok betartatására, de ehhez a vendégek együttműködésére is szükség van.

Zsidai Zoltán Roy szerint sokkal jobban alakult az első szabad hétvége a korábbi várakozásaikhoz képest, ami miatt egyik szeme sír, a másik pedig nevet.

Csodálatos dolognak nevezete, hogy ilyen nagy volt a vágy az emberekben a közösségi élet iránt, hogy beüljenek, legyen szó egy étteremről vagy kávézóról, és jól érezzék magukat. Meglátása szerint – életkor és a helyszínválasztás szerint – a vendégeket kettősség jellemezte. A budai Várban – mint fogalmazott –, annak ellenére, hogy annyi magyar volt tapasztalható, mint még sosem, „fantasztikusan” fegyelmezetten zajlott az élet. De tapasztalatai szerint a belvárosban sem az éttermek kerthelyiségeiben volt a tumultus, hanem az örömünnepet idéző utcai forgatagban, ahol az emberek, megfeledkezve magukról, sok esetben maszk nélkül, a biztonsági távolságokat mellőzve élvezték az első szabad tavaszi estét szombaton.

Az étterem-tulajdonos emlékeztetett: vannak bizonyos szabályok, például a személyzetnek végig maszkban kell lennie, ahogyan a vendégeknek is viselünk kell, amennyiben igénybe veszik a belső tereket, akár egy rendelés átvételéhez, akár a mellékhelyiség igénybevételéhez, amivel – a tapasztalatok szerint – nem is volt semmilyen gond. Vagyis Zsidai Zoltán Roy szerint – a szakembereket és virológusokat hallgatva – elsősorban a már említett utcai jelenetekből lehet probléma a későbbiekben, de „intenzíven imádkozik”, hogy nehogy így legyen.

A szakember végezetül arra is kitért, természetesen lesz kapacitás az oltási igazolások esetleges ellenőrzésére is, amennyiben az új szabályok ezt megkövetelnék. Mindez azonban nagyban a vendégek együttműködési készségén is múlik, de ezt szerinte mindenki érti, és nem is lesz vele gond.

Minden Infostart-cikk a koronavírusról itt olvasható!

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Orbán Viktor: eljött az idő, hogy Budapest után Brüsszelben is megmentsük a szabadságot

Orbán Viktor: eljött az idő, hogy Budapest után Brüsszelben is megmentsük a szabadságot

"Amíg nemzeti kormány lesz, Magyarország nem lép be az ukrajnai háborúba senkinek az oldalán" - jelentette ki a Fidesz EP-kampánynyitó rendezvényén pénteken Orbán Viktor pártelnök. "No migration, no gender, no war" - adta ki a hármas jelszót.

Kaiser Ferenc: a mérsékelt izraeliek nem Iránt féltik, hanem az amerikai fegyvercsomagot

Hírügynökségi jelentések szerint az izraeli hadsereg csapást mért több célpontra Iránban, de ezt Izraelben hivatalosan nem erősítették meg. Irán azt közölte, hogy a légvédelme működésbe lépett, és az okozott robbanásokat a közép-iráni Iszfahán körzetében. Kaiser Ferenc, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem docense szerint ez izraeli jelzés, figyelmeztetés volt Iránnak a hétvégi zsidó állam elleni támadása után.
VIDEÓ
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×