INFORÁDIÓ
2023. március 21. kedd
Benedek

zsidai zoltán roy

vendéglátás

budapest

gasztronómia

koronavírus

Zsidai Roy: a tavaszinál is keményebb hónapok jönnek nyáron a vendéglátásban

Zsidai Roy: a tavaszinál is keményebb hónapok jönnek nyáron a vendéglátásban

Sokkal fájdalmasabb lesz a nyár a budapesti vendéglátósoknak, mint amilyen a február–március volt, mondta az InfoRádiónak Zsidai Zoltán Roy gasztronómiai szakember, a Zsidai Gasztronómiai Csoport tulajdonos-ügyvezetője. Szerinte az ágazatnak további kedvezményekre és egy egyszeri, a korábbi árbevételhez kötött támogatásra is szüksége van.

A Zsidai Gasztronómiai Csoportnak viszonylag zökkenőmentesen ment az újranyitás, miután fél éven keresztül több mint száz kollégájukat tartották állományban, valamint házhoz szállítással és mindenféle termékfejlesztéssel igyekeztek trenírozni mindenkit a nyitás pillanatára – fogalmazott az InfoRádiónak Zsidai Zoltán Roy. Ennek ellenére nem tudták megnyitni minden éttermüket – tette hozzá a gasztronómiai szakember –, hiszen a budapesti vendéglátásnak, az üzleti típusú forgalom és turizmus hiányában, körülbelül a 90 százaléka megszűnt. „Ennek megfelelően,

ha már a 2019-es éttermi számnak a felét megnyitjuk, akkor is maximális túlkínálatról beszélhetünk.”

Zsidai Roy szerint akinek nem volt elegendő tartaléka, esetleg – velük ellentétben – nem tudott hitelt fölvenni az életben maradáshoz, és jelenleg nincs csapata, az nem tud megnyitni, hiszen abszolút nincsenek felvehető kollégák a piacon. Közben a forgalom teljesen hektikus, ami alapvetően a teraszokra korlátozódik, ami viszont nagyon időjárásfüggő – az elmúlt hetek időjárása pedig sok mindennek mondható, csak egy kiegyensúlyozott, klasszikus májusi időjárásnak nem. Így vannak napok, amikor szinte semmi forgalom sincsen, máskor pedig akkora, amelyhez nagy számú személyzet kellene, ez pedig nyilván senkinél nincs meg – tette hozzá.

„El fog fogyni a budapesti vendéglátás”

A gasztronómiai szakember szerint érdekes mód abban nincs distinkció, hogy a főváros mely pontján található vendéglátóhelyei mennek. Mint mondta, pozitív hozadéka lehet a Covidnak, hogy sokak számára láttatta, mennyire tudnak hiányozni az éttermek, így aztán az éttermek

„az élmény- és társaságiélet-katalizátor szerepe iránt mutatott igény megnövekedett a budapesti lakosságban”.

Ugyanakkor sok kockázattal kell még farkasszemet néznie a budapesti éttermeseknek, hiszen hamarosan indul a nyár, amikor a legtöbb budapesti vendég – ha különböző időszakokra is –, de a Balatonra vagy külföldre fog látogatni, így oda lesznek a „jól működő hétvégék”. Nagy kérdőjel továbbá, hogy vidékről mennyien fognak ellátogatni Budapestre – az eddigi tapasztalatok szerint nem jellemző. „De én titkon bízom benne, hogy az idei évben ez is áttörik”.

Zsidai Zoltán Roy szerint nem is bizonytalanok a következő hónapok, hanem egész biztosan nagyon fájdalmasak lesznek, hiszen amíg a turizmus nem nyílik meg – amire legkorábban nyár végén, ősszel számít a szakember –, addig a mostani forgalom is mérséklődni fog Budapesten. Ráadásul ezzel párhuzamosan e hónap végén a járulékkedvezmények kifutnak, és lassan minden, a pandémiás időszakra adott támogatás el fog fogyni, ami azt jelenti, hogy „sokkal keményebb június–júliusra, sokkal nagyobb veszteségekre számíthatunk, mint akár februárban vagy márciusban. Egyszerűen el fog fogyni a budapesti vendéglátás – vidéken nem látok problémát” – fejtette ki.

A szakember mindezek miatt azt hangsúlyozta, hogy minden olyan kedvezményre, ami eddig futott, abszolúte szükség lenne az év végéig. Továbbá

elengedhetetlennek tartana egy korábbi, esetleg a 2019-es év árbevételéhez mért egyszeri támogatást, mert mint mondta: a szektor számára rendelkezésre álló hitelek nem elégségesek.

„Na meg a hitelről tudni kell, hogy az nem ajándékpénz, hanem azt vissza kell fizetni egy olyan jövőbeni forgalomból, ami reméljük lesz, csak oda el kell jutni.”

Minden Infostart-cikk a koronavírusról itt olvasható!

Nyitókép: Pexels.com

Kapcsolódó hang

Zsidai Roy: sokkal keményebb hónapok jönnek
 
A címlapról ajánljuk

×
×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018