eur:
394.06
usd:
365.64
bux:
65384.6
2024. március 29. péntek Auguszta
Nyitókép: Unsplash.com

ÉVOSZ: ha nem javul a fizetési fegyelem, nagy lesz a baj

A számlák csupán 92 százalékát egyenlítik ki határidőre – állapította meg az ÉVOSZ a koronavírus-járvány építési piacra gyakorolt hatását vizsgálva.

A tavalyihoz képest körülbelül kétszer akkora az értéke a határidőre ki nem fizetett számláknak – közölte az InfoRádióban Koji László, az Építési Vállalkozók Országos Szakszövetsége (ÉVOSZ) elnöke. Mint mondta, legutóbbi felmérésükkor az érintettek cégek még úgy nyilatkoztak, számláik körülbelül 4 százalékát nem fizetik ki határidőre, mára azonban ez már 8 százalékra ugrott.

A szakember megjegyezte, az építőiparban átlagosan 30 nap a fizetési határidő, ez azonban nagyon tág határok között, a 8 naptól akár a 60 napig is mozoghat. Ugyanakkor,

„ha nem javul a fizetési fegyelem, nagy lesz a baj”

– hangsúlyozta a szakember. Ez éves szinten akár 360 milliárd forintos kiesést is jelenthet az ágazatnak.

180-200 milliárd forint válhat kisebb-nagyobb részben soha meg nem térülő követeléssé – folytatta gondolatmenetét az Építési Vállalkozók Országos Szakszövetsége első embere. A tapasztalatok ugyanis azt mutatják, hogy a határidőre ki nem fizetett összegeknek nagyjából a fele tartós kintlévőséggé válik, és lánctartozás része lesz. Koji László kiemelte: az egy évvel ezelőtt még „csak” százmilliárdos, mára viszont kétszázmilliárdra hízott lánctartozást a szakma nehezen tudja kezelni.

Az okokra kitérve az ÉVOSZ elnöke rámutatott, számos építőipari szereplőnek megváltozott a pénzügyi helyzete, rosszabb lett, mint szerződéskötéskor volt. „Lehet, hogy a megrendelő nem fizet a generálkivitelezőnek, vagy az egy alvállalkozónak. Esetleg az alvállalkozó valamelyik beszállítónak” – magyarázta. Emellett drágulnak az építőanyagok, és bizonyos munkákat csak drágábban tud az építőipar elvégezni.

A fenti folyamat akár hosszú bírósági perekhez vezethet, sőt, ha nem változik a jelenség iránya, akár

kisebb cége csődjével járhat,

amelyek nem rendelkeznek komolyabb tartalékokkal – erősítette meg Koji László.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Teljes a patthelyzet a bécsi repülőtéren

Hiába a 36 órás sztrájk, megszakadtak a tárgyalások a szakszervezetek és az Austrian Airlines osztrák légitársaság között. A dolgozók a Lufthansa leányvállalatánál ugyanolyan béreket követelnek, mint az anyacégnél, ahol egyébként a közelmúltban zárult egy sikeres munkabeszüntetés.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
A kormány veszélyhelyzeti intézkedései vannak Brüsszel asztalán

A kormány veszélyhelyzeti intézkedései vannak Brüsszel asztalán

Az Európai Bizottság két ügyben is kötelezettségszegési eljárást indított Magyarország ellen a közbeszerzésre vonatkozó uniós jogszabályok megsértésére hivatkozva még tavaly év végén, amelyek heteken belül új szintre léphetnek. A Portfolio uniós döntéshozóktól úgy értesült, hogy több esetben látnak még kételyeket a magyar közbeszerzési rendszert illetően, így valószínűleg további egyeztetésekre lesz szükség, ezek után májusban felszólítást küldhetnek, hogy ne citálják Magyarországot az Európai Unió Bírósága elé.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×