INFORÁDIÓ
2021. május 15. szombat
Szonja, Zsófia

hibrid

motorvonat

máv-start

vasút

Flirt motorvonat közlekedik az elbontásra kerülő déli összekötő vasúti hídon 2020. április 3-án. Megkezdődtek a híd felújításának és bővítésének munkálatai.

Meggondolta magát a MÁV-Start a hibrid motorvonatokat illetően

Infostart

A társaság visszavonta az ötven darab kettős üzemű motorvonat beszerzésére kiírt pályázatát. Az indoklás szerint felgyorsul a fővonalak villamosítása, ezért nem lesz szükség a hibrid vonatok használatára.

Eredménytelennek nyilvánította a MÁV-Start az ötven darab kettős üzemű motorvonat beszerzésére kiírt pályázatát – olvasható az elektronikus közbeszerzési rendszer (EKR) honlapján. A kormány a környezetbarát kötöttpályás közlekedés fejlesztése érdekében a vasútvonalak teljes villamosítása iránt köteleződött el és tett intézkedéseket, amely a folyamatban lévő járműbeszerzés felülvizsgálatát és újratervezését követeli meg.

A Magyar Nemzet felidézi, hogy éppen egy éve, tavaly májusban írt ki húsz kétszáz és harminc 150 ülőhelyes új, zéró emissziós hibrid – 25 kV egyenáramú felsővezetékes, valamint akkumulátoros üzemű – villamos motorvonat beszerzésére európai uniós közbeszerzési eljárást a MÁV-Start. Az ötven járművet fokozatos ütemezéssel tervezték üzembe állítani.

A lap hozzáteszi, kétségtelen, hogy felgyorsult a villamosítás, azonban piaci információk szerint a pályázat visszavonásának a hátterében az is meghúzódhat, hogy az akkumulátoros technológia még nem kiforrott. Emellett az üzemeltetésükről kevés tapasztalat áll rendelkezésre Európában, és nincs sok gyártó, amelynek járművei a napi forgalomban közlekednek. Mindez, valamint a szerelvények magas ára is közrejátszhatott abban, hogy a pályázat kiírója eredménytelennek nyilvánította az eljárást.

Nyitókép: MTI/Máthé Zoltán
A címlapról ajánljuk

×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018