INFORÁDIÓ
2021. április 20. kedd
Tivadar

matolcsy györgy

mnb

digitális

közgazdaság

Matolcsy György, a Magyar Nemzeti Bank elnöke beszédet mond a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara gazdasági évnyitóján a budapesti New York Palace szállodában 2019. február 27-én.

Matolcsy György: az új iránytű a hosszútávú fenntarthatóság

Infostart / MTI

Az MNB elnöke szerint az új közgazdaság a gyorsan változó tudás-hálózatokra és platformokra épül.

Már nincs kőbe vésett, ortodox közgazdaság, mert az állandó változásban van, így mindig unortodox - írta Matolcsy György jegybankelnök a növekedés.hu portálon megjelent írásában, amely egyben a második része a fentartható felzárkózásról szóló okfejtésnek.

18 pontos listájában többek között kiemelte: az új közgazdaság hálózatos, platform jellegű, mint a gazdaság és a társadalom, nem örök törvényekre épül (például láthatatlan kéz, önszabályozó piac, infláció és béremelkedés), hanem gyorsan változó tudás-hálózatokra és platformokra.

A jegybankelnök megjegyezte: a közgazdasági összefüggések egyre gyorsabban változnak, ezért egyre több területen és egyre több változás mérése szükséges, a ma használt mérőszámok mellett és helyett újakra van szükség. Az új iránytű a hosszútávú fenntarthatóság, ahol az egyensúlyi növekedés mindkét részét - az egyensúlyt és a növekedést is - a mainál szélesebb körben, gyorsabban és megbízhatóbban kell mérni - fejtette ki.

Rámutatott:

az új közgazdaságban megváltozik az állam szerepe.

Az államok - külön-külön és együtt - rendelkeznek csak a képességgel, hogy gyorsítsák a hosszútávú fenntartható működésre való átállást. Ezt kétirányú, egymást erősítő működéssel érhetik el: a tudás forradalmának gyorsításával és a gazdaság fenntartható irányba terelésével.

Arra is kitért, hogy a digitális átállás és a zöld átmenet, az oktatás és az egészségipar, a családok és a közösségek, valamint a közvagyon és a kulturális vagyon megóvása és megerősítése kerül az állami működés középpontjába.

A fenntarthatóság az emberi civilizációról szól, ezért a fenntartható közgazdaság középpontjába az emberi kapcsolatok kerülnek - zárta gondolatsorát.

Nyitókép: MTI/Koszticsák Szilárd
A címlapról ajánljuk

×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018