eur:
394.96
usd:
363.37
bux:
65450.33
2024. március 19. kedd Bánk, József
Karácsonyi ajándék visszavásárlása a budapesti Árkád bevásárlóközpontban található Media Marktban, az elektronikai cikkeket forgalmazó áruházban 2018. december 27-én.
Nyitókép: MTI/Szigetváry Zsolt

Mostantól minden vállalkozás számlájára rálát az adóhivatal

Az online számlázás nemcsak az áfabevallások jövőbeni adóhivatali elkészítésének képezheti az alapját, hanem segíthet a feketegazdaság szereplői, az adóelkerülők elleni további küzdelemben is.

Izer Norbert, a Pénzügyminisztérium adóügyekért felelős államtitkára a július elsejével hatályba lépett változásról elmondta, az online számla kiterjesztésével új korszak kezdődik az adóegyszerűsítésben és a gazdaságfehérítésben.

Izer Norbert óriási jelentőségűként jellemezte az Online Számla elnevezésű valós idejű adatszolgáltatási rendszer kereteit, mert mint mondta, az adóelkerülés lehetősége ezzel a kisebb üzleteknél is a minimálisra csökkenhet.

Szakmai becslések szerint az online számlaadat-szolgáltatás bevezetése egy év alatt 200-250 milliárd forint pluszbevételt hozott,

a rendszer kiterjesztése is több tízmilliárd forinttal növelheti az államkassza bevételét

- fogalmazott az államtitkár. Eddig havonta átlagosan 2,1 millió számláról érkezett adat az adóhivatalhoz, az így bejövő számlákban havonta 1200 milliárd forint összegű áfa szerepelt. A Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) kockázatelemzői rendelkezésére álló adatok megsokszorozódnak a július 1-jei kiterjesztéssel, hiszen a beérkezett számlák száma többszörösére nőhet - közölte Izer Norbert.

Az államtitkár emlékeztetett, hogy a NAV szeptember 30-ig nem bírságolja a mulasztást, ha a július 1-jétől újonnan kötelezettek, még mielőtt az első számlájukat ki kellene állítaniuk, regisztrálnak a NAV Online Számla rendszerében. Most a regisztráció a lényeg - hangsúlyozta az államtitkár. Hozzátette, hogy a szankciómentesség ellenére az adóhivatali statisztikák rendkívüli és elismerésre méltó adózói tudatosságról tanúskodnak. Mintegy 30 százalékkal nőtt az Online Számla rendszerben regisztráltak száma, így június 29-ig már több mint 711 ezren regisztráltak.

Az online számlaadat-szolgáltatás hármas célrendszere nemzetközi szinten is példaértékű. Egyrészt segít az áfacsalások visszaszorításában, másrészt a vállalkozásokat a digitális megoldások bevezetésére ösztönzi, harmadrészt pedig miután az adóhivatal gyakorlatilag minden számláról online úton adathoz jut majd, lehetővé válik, hogy a hatóság áfabevallási tervezetet készíthessen a hazai vállalkozásoknak - mondta Izer Norbert.

Az online számlázás rendszerében tegnapig a vállalkozások csak azon számlák adatait küldték el elektronikus úton az adóhivatalhoz, amelyeket cégek részére állítottak ki, és amelyek áfatartalma elérte a százezer forintot. Mától az összeghatár megszűnik, így az adóhatóság elvben a vállalkozások egymás közötti ügyleteiről kiállított minden számla adatát látja - idézte fel az államtitkár.

Címlapról ajánljuk

Állami támogatások: komoly feszültségforrás készül az EU-tagállamok között

A kormányok állami támogatásokat nyújthatnak gazdaságaik versenyképességének növelése érdekében, és ezzel nem minden tagállam ért egyet. Máthé Réka Zsuzsánna, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem Európa Stratégia Kutatóintézetének tudományos munkatársa szerint az ideiglenes szabályozás nagy nyertese a német, a francia és a magyar gazdaság.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.03.19. kedd, 18:00
Hankó Balázs
a Kulturális és Innovációs Minisztérium innovációért és felsőoktatásért felelős államtitkára
Kiderült: év végéig visszatöltik amerikai olaj-készleteket, és csak átmeneti az új LNG-projektek blokkolása

Kiderült: év végéig visszatöltik amerikai olaj-készleteket, és csak átmeneti az új LNG-projektek blokkolása

Az Egyesült Államok energiaügyi minisztere azt jelentette be hétfőn, hogy az év végére az ország stratégiai kőolajkészlete (SPR) várhatóan eléri vagy meghaladja a két évvel korábbi szintet, amikor egy példátlanul nagy, 180 millió hordós készletleépítés indult el az olajárak letörése érdekében. Jennifer Granholm azt is hangsúlyozta, hogy csak átmeneti jellegű, mindössze néhány hónapig tartó szünetet jelent a Biden-adminisztráció döntése, hogy megállították a további LNG-kapacitások kiépülését, amelyek exporta vitték volna a cseppfolyós földgázt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×