INFORÁDIÓ
2022. július 2. szombat
Ottó

adózás

nav

online számla

feketegazdaság

kifehérítés

Urbán Ferenc dinnyetermesztő mutatja egy zöldségkereskedőnek kiállított, minőségi tanúsítvánnyal ellátott számláját Orosházán, miután hatályba lépett a dinnyepiacot szabályozó rendeletmódosítás, amely szerint fel kell tüntetni a dinnye származási helyét és minőségi osztályát. A módosított jogszabályok célja, hogy erősítsék a magyar dinnye piaci pozícióját, és a belföldi fogyasztók minél több és minél jobb minőségű dinnyét vásárolhassanak.

Januártól jön az online számlaszigor

Infostart / InfoRádió - Sipos Ildikó

Január elsejétől teljessé válik az online számlázás Magyarországon, ettől az időponttól ugyanis már minden számlát, még a magánszemélyeknek kiállítottakat is látni fogja az adóhivatal – hívta fel a figyelmet az InfoRádióban Farkas Gábor, a PwC Magyarország adó- és jogi tanácsadási üzletágának igazgatója.

Magyarországon gyakorlatilag nem marad olyan adózó, aki ne lenne bevonva valamilyen módon az online számlázásba, hiszen még ha számlatömbből papír alapon állít is ki valaki számlát, akkor is adatot kell szolgáltatnia az adóhatóságnak – mondta az InfoRádiónak a PwC Magyarország adó- és jogi tanácsadási üzletágának igazgatója. Vagyis, mint azt az Infostart is megírta,

2021 január elsejétől a belföldi, az európai közösségen belüli és az unión kívüli exportértékesítésnél is kötelezővé válik az adatszolgáltatás minden magyar adózónak.

A szakember szerint ez jellemzően a multinacionális vállalatoknak jelent nehezebb fejlesztést, mivel ők globálisan integrált vállalatirányítási rendszereket használnak. Ezzel szemben a kisebb adózók jellemzően magyar fejlesztésű számlázórendszerekkel dolgoznak.

"Az a tapasztalat, hogy ezek a hazai fejlesztésű kisebb rendszerek könnyen megugorják ezeket a frissítéseket, ezért nem is számítunk arra, hogy az átállással kapcsolatban tömegesen nagyobb problémák jelentkeznének" - mondta Farkas Gábor.

Megjegyezte azt is, hogy mostanra már egyáltalán nem kényelmes papír alapon számlázni, mivel már nem elég csak a számlatömb megfelelő oldalát kiállítani, hanem utána napokon belül ezeket az adatokat az adóhatóságnak elektronikusan jelenteni kell.

"Az értékhatár megszűnésével minden ilyen számlára vonatkozik ez az előírás, viszont ha valaki vásárol magának néhány tízezer forintért egy számlázórendszert, akkor ez a rendszer a jogszabály erejénél fogva automatikusan teljesíti az adatszolgáltatást" – közölte Farkas Gábor, hozzátéve, hogy így már nem jelent többletadminisztrációt. Ugyanakkor ha egy vállalkozás nem szeretne beruházni egy számlázóprogram megvásárlásába, használhatja a NAV által rendelkezésre bocsátott ingyenes programot, amely teljesíti az online számla-adatszolgáltatással kapcsolatos kötelezettséget is.

Az adatszolgáltatási kötelezettség kiterjesztésének kettős célja van: az adóhatóság és a költségvetés bevételi érdekei mellett az, hogy így minden lezajlott tranzakcióról tudnak,

átláthatóbbá teszi a gazdaság működését is, a hatóság pedig jobb hatásfokkal szűri ki a kockázatokat.

"Emellett megjelenik a szolgáltatói szemlélet is, ezeket az adatokat a NAV arra is használja majd, hogy 2021-ben áfabevallási ajánlást adjon ki a vállalkozások által megadottak alapján, elkészíti, előkészíti a magyar adóalanyok áfabevallását" – tette hozzá Farkas Gábor.

Nyitókép: MTI/Rosta Tibor

Kapcsolódó hang

Mindent lát a NAV 2021-től
 
A címlapról ajánljuk

×
×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018