INFORÁDIÓ
2021. szeptember 28. kedd
Vencel

változás

július

számla

posta

tb-törvény

jövedéki adó

parkolás

rudolf péter

Urbán Ferenc dinnyetermesztő mutatja egy zöldségkereskedőnek kiállított, minőségi tanúsítvánnyal ellátott számláját Orosházán, miután hatályba lépett a dinnyepiacot szabályozó rendeletmódosítás, amely szerint fel kell tüntetni a dinnye származási helyét és minőségi osztályát. A módosított jogszabályok célja, hogy erősítsék a magyar dinnye piaci pozícióját, és a belföldi fogyasztók minél több és minél jobb minőségű dinnyét vásárolhassanak.

Szerdától sok szabály megváltozik – itt a lista

Infostart

Szokatlanul sok jogszabály módosul július elsejei hatállyal. Jön az új társadalombiztosítási törvény, csökken a szochó, lesz új 100 forintos, újra fizetni kell a parkolásért és Rudolf Péter átveszi a Vígszínház vezetését.

Szerdán kezdődik 2020 második féléve, és sok jogszabály lép életbe vagy változik szerdától, sőt a koronavírus-járvány utáni enyhítések is újabb szakaszba lépnek. A napi.hu összeszedte a legfontosabb változásokat, mi ebből válogattunk:

 • Szerdától minden, belföldi adóalanyok közötti ügyletről készített számláról adatot kell szolgáltatni az adóhatóságnak. Bár maradhat a kézi számlatömb, az adatai a NAV Online Számla felületén kell feltölteni. Erre 500 ezer forint áfa-érték alatt 4 nap áll rendelkezésre. Az adóhatóság szeptember 30-ig nem bírságolja a mulasztást, ha a július 1-jétől újonnan kötelezettek még az első számla kiállítása előtt regisztrálnak az online számla rendszerben.
 • Változnak a számla kötelező tartalmi elemeire vonatkozó előírások: szerepeltetni kell a belföldön adóalanyként nyilvántartásba vett partner belföldi adószámának első nyolc számjegyét. Emellett csökken a számlakibocsátásra nyitva álló "észszerű idő" is, az eddigi 15 napról 8 napra.
 • A szociális hozzájárulási adó (szochó) szerdától újabb két százalékponttal, 15,5 százalékra csökken. A szocho csökkentésével 2 százalékponttal csökken az egyszerűsített közteherviselési hozzájárulás (ekho).
 • Július 1-jétől a Nemzeti Adó- és Vámhivatal vezeti az egyéni vállalkozók nyilvántartását, az egyéni vállalkozók továbbra is a Webes ügysegédet használhatják.
 • A megbízási szerződéssel dolgozó nyugdíjasok, valamint a vállalkozó nyugdíjasok is mentesülnek az összesen 18,5 százaléknyi járuléklevonásoktól. Az így dolgozó idősek nettó keresete jelentősen nő, de a foglalkoztató cégeknek sem kell a szociális hozzájárulási adót és a szakképzési hozzájárulást megfizetniük.
 • Húsz év után megváltoznak a 100 forintos érmék, mivel azok alapanyagát korszerűbb fémötvözetre (acél helyett réz-nikkel-cink ötvözet) cseréli az MNB. Az eddig használt százasok továbbra is forgalomban maradnak.
 • Július 1-jén lép hatályba az új társadalombiztosítási törvény. A nyugdíjjárulék (10 százalék), az egészségbiztosítási járulék (7 százalék), és a munkaerő-piaci járulék (1,5 százalék) összeolvadásával egy egységes új járulék keletkezik, a társadalombiztosítási járulék, amelynek mértéke 18,5 százalék marad, mint korábban.
 • Akik nem fizetik az egészségbiztosítási szolgáltatási járulékot és legalább hathavi elmaradást halmoznak fel, nem lesznek jogosultak a térítésmentes egészségügyi ellátásra. A sürgősségi ellátást azonban továbbra sem lehet megtagadni.
 • A családi járulékkedvezményt eddig a munkaerő-piaci járulék után nem érvényesíthették, most viszont már a teljes, 18,5 százalékos tb-járulékból érvényesíthető a kedvezmény.
 • Július 1-jével kapják meg bruttó 500 ezer forintos egyszeri juttatásukat az egészségügyi dolgozók.
 • Szerdán újra emelkedik az üzemanyagok ára, mert nő jövedéki adó mértéke, mivel a Brent hordónkénti ára április 1. és június 15. között alacsonyabb volt a törvényben rögzített 50 dollárnál: literenként a benzin bruttó 7 forinttal lesz drágább, a gázolaj pedig 13 forinttal.
 • Július 1-jétől eltérnek egymástól a hagyományos és az azonosítóval ellátott közönséges levelek feladási árai, valamint árelőnyt kap az elektronikusan feladott levél a papíralapúhoz képest. A jelenlegi levélfeladási díjak az elektronikus feladásokra lesznek érvényesek, míg a hagyományos, azaz a papíralapú feladás drágul. Változik az ajánlott és a tértivevényes szolgáltatások ára is, az előbbi 35 forinttal, az utóbbi 15 forinttal lesz magasabb.
 • Minden földhasználó köteles június 30-ig az ingatlanán a parlagfű virágbimbójának kialakulását megakadályozni, és ezt az állapotot a vegetációs időszak végéig folyamatosan fenntartani. A bírság mértéke 15 ezertől akár ötmillió forintig is terjedhet.
 • Kinyit a Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár Központi Könyvtára és a nagyobb könyvtárak, július 22-től pedig az intézmény valamennyi tagkönyvtára látogatható lesz.
 • Újra fizetős lesz a parkolás, de sok helyen csak 2-tól lép ez életbe.
 • Rudolf Péter veszi át a Vígszínház vezetésével, mandátuma 2021. december 31-ig tart.
 • Újra elindul a Budavári Sikló két kocsija.
 • Újabb viszonylatokon változik a Volánbusz országos autóbusz-járatainak közlekedése.
 • A szakképző intézményekben oktatók bérét jelentősen emelik. Az állami költségvetés által biztosított 35 milliárd forintos plusz forrás átlagosan 30 százalékos emelést tesz lehetővé 32 ezer embernek.
 • Németország július elsején veszi át Európai Unió fél éves soros elnökségét Horvátországtól.

Nyitókép: MTI/Rosta Tibor
A címlapról ajánljuk

×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018