eur:
393.92
usd:
368.24
bux:
66376.55
2024. április 25. csütörtök Márk
Urbán Ferenc dinnyetermesztő mutatja egy zöldségkereskedőnek kiállított, minőségi tanúsítvánnyal ellátott számláját Orosházán, miután hatályba lépett a dinnyepiacot szabályozó rendeletmódosítás, amely szerint fel kell tüntetni a dinnye származási helyét és minőségi osztályát. A módosított jogszabályok célja, hogy erősítsék a magyar dinnye piaci pozícióját, és a belföldi fogyasztók minél több és minél jobb minőségű dinnyét vásárolhassanak.
Nyitókép: MTI/Rosta Tibor

Szerdától sok szabály megváltozik – itt a lista

Szokatlanul sok jogszabály módosul július elsejei hatállyal. Jön az új társadalombiztosítási törvény, csökken a szochó, lesz új 100 forintos, újra fizetni kell a parkolásért és Rudolf Péter átveszi a Vígszínház vezetését.

Szerdán kezdődik 2020 második féléve, és sok jogszabály lép életbe vagy változik szerdától, sőt a koronavírus-járvány utáni enyhítések is újabb szakaszba lépnek. A napi.hu összeszedte a legfontosabb változásokat, mi ebből válogattunk:

  • Szerdától minden, belföldi adóalanyok közötti ügyletről készített számláról adatot kell szolgáltatni az adóhatóságnak. Bár maradhat a kézi számlatömb, az adatai a NAV Online Számla felületén kell feltölteni. Erre 500 ezer forint áfa-érték alatt 4 nap áll rendelkezésre. Az adóhatóság szeptember 30-ig nem bírságolja a mulasztást, ha a július 1-jétől újonnan kötelezettek még az első számla kiállítása előtt regisztrálnak az online számla rendszerben.
  • Változnak a számla kötelező tartalmi elemeire vonatkozó előírások: szerepeltetni kell a belföldön adóalanyként nyilvántartásba vett partner belföldi adószámának első nyolc számjegyét. Emellett csökken a számlakibocsátásra nyitva álló "észszerű idő" is, az eddigi 15 napról 8 napra.
  • A szociális hozzájárulási adó (szochó) szerdától újabb két százalékponttal, 15,5 százalékra csökken. A szocho csökkentésével 2 százalékponttal csökken az egyszerűsített közteherviselési hozzájárulás (ekho).
  • Július 1-jétől a Nemzeti Adó- és Vámhivatal vezeti az egyéni vállalkozók nyilvántartását, az egyéni vállalkozók továbbra is a Webes ügysegédet használhatják.
  • A megbízási szerződéssel dolgozó nyugdíjasok, valamint a vállalkozó nyugdíjasok is mentesülnek az összesen 18,5 százaléknyi járuléklevonásoktól. Az így dolgozó idősek nettó keresete jelentősen nő, de a foglalkoztató cégeknek sem kell a szociális hozzájárulási adót és a szakképzési hozzájárulást megfizetniük.
  • Húsz év után megváltoznak a 100 forintos érmék, mivel azok alapanyagát korszerűbb fémötvözetre (acél helyett réz-nikkel-cink ötvözet) cseréli az MNB. Az eddig használt százasok továbbra is forgalomban maradnak.
  • Július 1-jén lép hatályba az új társadalombiztosítási törvény. A nyugdíjjárulék (10 százalék), az egészségbiztosítási járulék (7 százalék), és a munkaerő-piaci járulék (1,5 százalék) összeolvadásával egy egységes új járulék keletkezik, a társadalombiztosítási járulék, amelynek mértéke 18,5 százalék marad, mint korábban.
  • Akik nem fizetik az egészségbiztosítási szolgáltatási járulékot és legalább hathavi elmaradást halmoznak fel, nem lesznek jogosultak a térítésmentes egészségügyi ellátásra. A sürgősségi ellátást azonban továbbra sem lehet megtagadni.
  • A családi járulékkedvezményt eddig a munkaerő-piaci járulék után nem érvényesíthették, most viszont már a teljes, 18,5 százalékos tb-járulékból érvényesíthető a kedvezmény.
  • Július 1-jével kapják meg bruttó 500 ezer forintos egyszeri juttatásukat az egészségügyi dolgozók.
  • Szerdán újra emelkedik az üzemanyagok ára, mert nő jövedéki adó mértéke, mivel a Brent hordónkénti ára április 1. és június 15. között alacsonyabb volt a törvényben rögzített 50 dollárnál: literenként a benzin bruttó 7 forinttal lesz drágább, a gázolaj pedig 13 forinttal.
  • Július 1-jétől eltérnek egymástól a hagyományos és az azonosítóval ellátott közönséges levelek feladási árai, valamint árelőnyt kap az elektronikusan feladott levél a papíralapúhoz képest. A jelenlegi levélfeladási díjak az elektronikus feladásokra lesznek érvényesek, míg a hagyományos, azaz a papíralapú feladás drágul. Változik az ajánlott és a tértivevényes szolgáltatások ára is, az előbbi 35 forinttal, az utóbbi 15 forinttal lesz magasabb.
  • Minden földhasználó köteles június 30-ig az ingatlanán a parlagfű virágbimbójának kialakulását megakadályozni, és ezt az állapotot a vegetációs időszak végéig folyamatosan fenntartani. A bírság mértéke 15 ezertől akár ötmillió forintig is terjedhet.
  • Kinyit a Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár Központi Könyvtára és a nagyobb könyvtárak, július 22-től pedig az intézmény valamennyi tagkönyvtára látogatható lesz.
  • Újra fizetős lesz a parkolás, de sok helyen csak 2-tól lép ez életbe.
  • Rudolf Péter veszi át a Vígszínház vezetésével, mandátuma 2021. december 31-ig tart.
  • Újra elindul a Budavári Sikló két kocsija.
  • Újabb viszonylatokon változik a Volánbusz országos autóbusz-járatainak közlekedése.
  • A szakképző intézményekben oktatók bérét jelentősen emelik. Az állami költségvetés által biztosított 35 milliárd forintos plusz forrás átlagosan 30 százalékos emelést tesz lehetővé 32 ezer embernek.
  • Németország július elsején veszi át Európai Unió fél éves soros elnökségét Horvátországtól.
Címlapról ajánljuk
Az Egyesült Államok lépett a TikTokkal szemben, ketyeg az óra a kínai vállalatnak

Az Egyesült Államok lépett a TikTokkal szemben, ketyeg az óra a kínai vállalatnak

A platform jelenleg a legnépszerűbb a fiatalok körében, és amellett, hogy rengeteg időt töltenek el rajta, a megjelenő tartalmak jelentős befolyással vannak a felhasználókra politikailag is. A meghozott törvény arra kényszeríti a kínai vállalatot, hogy amerikai kézbe adja tengerentúli leányvállalatát, ám az államvezetés úgy is dönthet, hogy titkos technológiává nyilvánítja az algoritmust, így viszont 170 millió felhasználó maradhat hoppon.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
Alig mozdult az amerikai részvénypiac

Alig mozdult az amerikai részvénypiac

Reggel az ázsiai tőzsdéken kedvező hangulatban telt a kereskedés, ezt követően azonban Európában és Amerikában is elfogyott a lendület délutánra a tőzsdéken. Az üzemanyagárakról szóló bejelentést követően is erős a Mol, az olajcég árfolyama  2 százalékos pluszban zárt. Amerikában kis mértékű, vegyes irányú elmozdulás volt látható. Hasonló témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×