eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita
Nyitókép: Pixabay.com

Hosszú évek óta nem volt ilyen borús a kép

Az első negyedévben 180 milliárd forintos mínusszal zárt a kormányzati szektor, ilyen rossz egyenlegre 2015 óta nem volt példa az év első három hónapjában – mondta az InfoRádiónak a Portfolio elemzője.

Komoly méretű deficitről lehet beszélni a korábbi évek első negyedéves adataihoz viszonyítva, ami számszerűsítve 180 milliárdos mínuszt jelent, és a GDP 1,5 százalékos veszteségének felel meg – emlékeztetett Csiki Gergely elemző, megjegyezve: a 2015-ös év első negyedévében volt hasonlóan kimagasló mértékű a hiány.

A Portfolio munkatársa kifejtette: márciusban már éreztette hatását a koronavírus-válság; egyfelől a járvány terjedésének szektorokat érintő hatása, de a meghozott korlátozóintézkedések is érintették a gazdaság alakulását. Valamint, hogy a kormány márciusban már döntött olyan intézkedésekről, amik érintették a költségvetés kiadási oldalát. Megfigyelhető volt, hogy

a bevételek nagyon mérsékelt mód növekedettek,

év/év alapon csupán 2,4 százalékkal, a kiadások viszont 400 milliárdot meghaladó mértékben, közel 10 százalékkal – magyarázta.

Csiki Gergely hozzátette, a kiadási oldal elszaladásának legfőbb oka, hogy

az egyéb kiadások 25 százalékos növekedést mutatnak

a 2019-es első negyedéves adathoz képest, és mintegy 1000 milliárd forintban teljesültek a korábbi 850 milliárd forint után. Valamint jelentősen és gyors ütemben emelkedtek a munkavállalói jövedelmek és kamatkiadások esetében a kifizetések, miközben a bruttó állóeszköz-felhalmozás, vagyis a kormányzati szektor beruházásai visszaestek, és csak 330 milliárd forintot értek el, míg 2019-ben 360 milliárd volt ennek az összege, tehát egy 9 százalékos visszaesés tapasztalható.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
Olyan fegyvert kap Ukrajna, ami elképzelhetetlen lett volna a háború előtt: ez lehet a legveszélyesebb eszköz Kijev arzenáljában

Olyan fegyvert kap Ukrajna, ami elképzelhetetlen lett volna a háború előtt: ez lehet a legveszélyesebb eszköz Kijev arzenáljában

Amikor Oroszország megindította az Ukrajna elleni inváziót, Moszkva egyik elsődleges célja a megtámadott ország „demilitarizációja” volt; eddig nagyon úgy fest, hogy ez a dolog a visszájára sült el. Nem csupán arról van szó, hogy a NATO eddig gigantikus mennyiségű nehézfegyvert küldött Ukrajnának, de olyan technikai eszközöket is megkapott Kijev, melyekről korábban még csak álmodni sem mert az ukrán vezetés, ékes példája ennek az MGM-140 ATACMS harcászati ballisztikus rakétarendszer. Egy olyan technikai eszközről van szó, amely, bár abszolút nem nevezhető „háborúdöntő csodafegyvernek”, biztos megnehezíti majd az orosz haderő dolgát az általuk „különleges műveletnek” hívott invázió során.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×