eur:
393.5
usd:
364.48
bux:
0
2024. március 29. péntek Auguszta
Kiragasztott köszönjük felirat és piros szív egy debreceni társasház lakásának egyik ablakában 2020. március 25-én. A lakók a koronavírus-járvány elleni küzdelemben helytálló egészségügyi dolgozóknak mondanak így köszönetet.
Nyitókép: MTI/Czeglédi Zsolt

Van, ahol már több mint egy évtizednyi átlagjövedelem kell egy átlagos lakáshoz

Nemcsak Budapesten drágultak extrém mértékben a helyi jövedelemszinthez képest az ingatlanok, de számos megyeszékhelyen is megnehezítette ez a lakáshoz jutást.

A fővárosi ingatlanárak száguldása 2019 végére olyannyira elszakadt az átlagos bérek és jövedelmek szintjétől, hogy az emiatt visszaeső kereslet nyomán megtorpant a drágulás is. Ugyanakkor a Magyar Nemzeti Bank lakáspiaci jelentésében számított lakásár/jövedelem mutató alapján azonban nemcsak a fővárosban küzdöttek azzal a lakásvásárlók, hogy egy átlagos fizetésből egyre nehezebb lakást vásárolni - írta a Portfolio. A portál szerint azonban a lakásár-növekedés lassulásával - ha más makrotényezők nem romlanak és a bérszint sem esik vissza jelentősen -, akkor javulhatnak a saját otthonra vágyók esélyei.

Az MNB számításai szerint egy 75 négyzetméteres medián árszintű lakás ára a nettó átlagjövedelemhez képest

Debrecenben és Budapesten volt a legmagasabb - a megszerzéséhez hozzávetőleg 12 évnyi helyi átlagjövedelem szükséges.

A vásárlók számára legkedvezőbben Miskolcon alakult a helyzet, ahol már kevesebb, mint 8 évnyi helyi átlagjövedelem is elegendő volt 2019 végén egy ekkora lakás megszerzéséhez.

Az MNB szerint a mutató értéke szintén Budapesten és Debrecenben emelkedett a legdinamikusabban és a legnagyobb mértékben 2013 óta:

a fővárosban 5,5, Debrecenben pedig 4,5 fél évvel több átlagjövedelemnyivel került többe a 75 négyzetméteres ingatlan tavaly év végén.

Az árak és fizetések elszakadása miatt mindkét város évek óta listavezető volt azon települések körében, ahol a legnagyobb nehézségeket okozta a lakáshoz jutás. A korábban szintén az élbolyban szereplő Nyíregyháza azonban vélhetően inkább az alacsony átlagjövedelmek és nem a túl magas ingatlanárak okán került ebbe a helyzetbe.

A lap szerint a lakhatási helyzet javításához, a kormány által bejelentett rozsdaövezeti 5 százalékos áfával épülő új fejlesztések is hozzátehetnek, mivel országosan bármely területre érvényes lehet a kedvezmény, amit az adott önkormányzat polgármestere javasol.

Címlapról ajánljuk
A 300 eurót is meghaladhatják az idei húsvéti költségek Szlovákiában

A 300 eurót is meghaladhatják az idei húsvéti költségek Szlovákiában

300 eurónál is többe kerülhet az idei húsvéti bevásárlás Szlovákiában. A Partners piackutató vállalat számításai szerint, 5 százalékkal kénytelenek többet költeni erre az emberek, mint tavaly. Az élelmiszer drágább, a húsvéti díszítés kicsit olcsóbb lett. Egyre több ünnepi asztalon jelenik meg a bárányhús.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×