eur:
392.27
usd:
366.87
bux:
67039.3
2024. április 26. péntek Ervin
Nyitókép: Pixabay

Belassultak a lakásépítések, kedvező alkupozícióban a vevők

A rozsdaövezetek a városok aranytartalékai – hangzott el kormányzati szinten az elmúlt napokban. De vajon mit fognak építeni a fejlesztők, sikerül-e a kedvezményes áfát a vételárnál is érvényesíteni és meglökheti-e a rendelkezés az évtizede halogatott bérlakásépítést – erről beszélt az InfoRádióban Kővári Mihály, a Sberbank projektfinanszírozási vezetője.

Izgalmas napok, hónapokat élünk, a kormányzati intézkedések és hitelprogramok miatt aktív nyárra készül az egész bankrendszer – mondta Kővári Mihály. A Sberbank projektfinanszírozási vezetője úgy látja, a programok egy része jelentős hatással lesz a lakóingatlanpiacra is, ami kiemelten fontos is, mert a jelenlegi helyzetben, amikor csökkent a fizetőképes kereslet, a fejlesztőknek sokkal többet kell törődniük az értékesítéssel.

Mindenki kivár, hogy melyik barnamezős területek kerülnek a kedvezményes körbe, de még évek, míg azok a lakások felépülnek. Mindez nagyon látszik a finanszírozási folyamatokon is.

"Budapest területének öt százalékáról beszélünk, vannak közöttük elmaradottabb, kevésbé vonzó és izgalmasabb, jobb elhelyezkedésű területek" – mondta a szakértő, és jelezte, szeptemberig rajzolják meg a kedvezményes övezetek határait, addig a bankoknak és a fejlesztőknek ki kel találniuk, miként tudnak ebben részt venni. A fejlesztők majd azt mérlegelik, hogy a hitel kamatát és a betett tőkét a bérleti díj jelentette hozam kitermeli-e, illetve jobb-e a megtérülés, mint újlakás-építésnél.

A lakóingatlanok piacán jelentős a lassulás, nemcsak a koronavírus okozta válság miatt, hanem mert tavaly ősszel megszűnt a kedvezményes áfa is, emiatt jelentős a visszaesés, noha vannak még átadásra váró vagy kivitelezés alatt álló projektek is. Több szabad kapacitás van a rendszerben, ezért a megrendelők alkupozíciói jobbak a szakember szerint.

"Az építőiparban most van van egy kis pihenő, mindenki felkészül, de közben lesznek olyan állami, önkormányzati beruházások, amelyek lekötik a kapacitások nagy részét. A tervezett 20-30 ezer lakás megépítéséhez pedig szükség is lesz komoly kapacitásra" – mondta Kővári Mihály.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
Érdekesen erős volt az esti órákban a forint

Érdekesen erős volt az esti órákban a forint

Összességében jól sikerült ez a hét a forint számára, stabil volt és az utolsó két nap menetelésének köszönhetően felértékelődéssel zárta a hetet. Az S&P hitelminősítő péntek este megerősítette Magyarország adósbesorolását és a stabil kilátáshoz sem nyúlt, ami szintén kedvező a hazai fizetőeszköz szempontjából, amely a 392-es szinten fejezte be a pénteki kereskedést az euró ellenében. Devizapiaci témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×