eur:
380.81
usd:
353.8
bux:
58669.83
2023. december 10. vasárnap Judit
Kisbaba édesanyjával a Nagycsaládosok Országos Egyesületének babaváró rendezvényén az óbudai Hajógyári-szigeten, a Szekér csárdában 2019. május 4-én.
Nyitókép: MTI/Bruzák Noémi

Visszatértek a babaváróhitelesek

A babaváró iránti érdeklődés 17 százalékkal csökkent áprilisban a koronavírus-járvány miatt, de májusban visszatértek az igénylők.

A jövőben is jelentős összeg megy az államkasszából a támogatott hitelkonstrukciókra, köztük a babaváró támogatásra és a családi otthonteremtési kedvezmény keretében elérhető lakáscélú hitelekre – áll az ingatlan.com-csoporthoz tartozó money.hu összeállításában, amely a jövő évi költségvetés benyújtása és a támogatottak körének bővítése apropóján készült. Az adatokból kiderül, hogy az elmúlt tizenkét hónapban az érdeklődők jelentős százaléka választotta a kedvezményes megoldásokat.

Május végén jelent meg a jövő évi költségvetési tervezet, amely a tavaly bevezetett, szuperkedvezményes babaváró-támogatásokra 67 milliárd forintot biztosít, lakástámogatásokra pedig majdnem 250 milliárd forintot szán, összesen tehát több mint 300 milliárd forint lesz a keret. Az idei évben is hasonló a nagyságrend, a 2020-ra a költségvetés a babaváróra 26 milliárdot, a lakástámogatásokra pedig 297 milliárdot irányzott elő, ám ez az összeg változhat a koronavírus-járványból adódó hatások miatt. Elképzelhető ugyanis, hogy a konstrukciók iránti kereslet valamivel visszafogottabb lesz.

Bár a gyermekvállalást ösztönző babaváróhitelhez nem kell ingatlanfedezet, az igénylők egy jelentős része lakáscélra fordítja a kedvezményes kölcsönt, amelynek összege maximum 10 millió forint lehet, a futamidő pedig 20 év. Az elmúlt hetekben új jogszabályok jelentek meg, amelyek eredményeként a korábbinál többen igényelhetik mind a támogatott lakáshiteleket, mind a babavárót, ez utóbbit például a feltételeknek megfelelő mozaikcsaládok is kérhetik a jövőben.

Minden negyedik

A banki ajánlatokat naprakészen bemutató money.hu-nál az elmúlt tizenkét hónapban népszerűek voltak a támogatott konstrukciók. Az igénylést elindító érdeklődők 24 százaléka kért babaváró hitelt vagy államilag támogatott csokos lakáshitelt. Vagyis az érintettek közül minden negyedik igényelt kedvezményes konstrukciót. A koronavírus-járvány miatt áprilisban 17 százalékkal kevesebben érdeklődtek a babaváró hitel iránt, májusban már az idei havi átlagnak megfelelően alakultak az igénylések.

Az utóbbi 12 hónapban a piaci és támogatott – csokos – jelzáloghitelek, valamint a babavárókölcsönök iránt érdeklődők többsége, 76 százaléka lakáscélra fordítható piaci jelzáloghiteleket választotta. Bár a támogatott konstrukciók igénylése szigorú feltételekhez kötött, a bankok belső szabályai között lehetnek eltérések. Bizonytalanság esetén érdemes szakértők segítségét kérni, egy csokos konstrukció esetében éppúgy, mint egy piaci lakáshitelnél.

Címlapról ajánljuk
Transzplantációs nagyhatalom lehetünk Európában

Transzplantációs nagyhatalom lehetünk Európában

A Magyar Szervátültetettek Szövetségének elnöke szerint növelni kell a szervadományozási hajlandóságot Magyarországon. Berente Judit az InfoRádióban azt mondta: az élődonoros műtétek jól tervezhetők, és az érzelmi kötődés a transzplantáltaknak is fontos.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2023.12.11. hétfő, 18:00
Bendarzsevszkij Anton
az Oeconomus Gazdaságkutató Alapítvány szakmai igazgatója, a posztszovjet térség szakértője
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×