eur:
393.98
usd:
369.55
bux:
65802.84
2024. április 23. kedd Béla
Kisbaba édesanyjával a Nagycsaládosok Országos Egyesületének babaváró rendezvényén az óbudai Hajógyári-szigeten, a Szekér csárdában 2019. május 4-én.
Nyitókép: MTI/Bruzák Noémi

Visszatértek a babaváróhitelesek

A babaváró iránti érdeklődés 17 százalékkal csökkent áprilisban a koronavírus-járvány miatt, de májusban visszatértek az igénylők.

A jövőben is jelentős összeg megy az államkasszából a támogatott hitelkonstrukciókra, köztük a babaváró támogatásra és a családi otthonteremtési kedvezmény keretében elérhető lakáscélú hitelekre – áll az ingatlan.com-csoporthoz tartozó money.hu összeállításában, amely a jövő évi költségvetés benyújtása és a támogatottak körének bővítése apropóján készült. Az adatokból kiderül, hogy az elmúlt tizenkét hónapban az érdeklődők jelentős százaléka választotta a kedvezményes megoldásokat.

Május végén jelent meg a jövő évi költségvetési tervezet, amely a tavaly bevezetett, szuperkedvezményes babaváró-támogatásokra 67 milliárd forintot biztosít, lakástámogatásokra pedig majdnem 250 milliárd forintot szán, összesen tehát több mint 300 milliárd forint lesz a keret. Az idei évben is hasonló a nagyságrend, a 2020-ra a költségvetés a babaváróra 26 milliárdot, a lakástámogatásokra pedig 297 milliárdot irányzott elő, ám ez az összeg változhat a koronavírus-járványból adódó hatások miatt. Elképzelhető ugyanis, hogy a konstrukciók iránti kereslet valamivel visszafogottabb lesz.

Bár a gyermekvállalást ösztönző babaváróhitelhez nem kell ingatlanfedezet, az igénylők egy jelentős része lakáscélra fordítja a kedvezményes kölcsönt, amelynek összege maximum 10 millió forint lehet, a futamidő pedig 20 év. Az elmúlt hetekben új jogszabályok jelentek meg, amelyek eredményeként a korábbinál többen igényelhetik mind a támogatott lakáshiteleket, mind a babavárót, ez utóbbit például a feltételeknek megfelelő mozaikcsaládok is kérhetik a jövőben.

Minden negyedik

A banki ajánlatokat naprakészen bemutató money.hu-nál az elmúlt tizenkét hónapban népszerűek voltak a támogatott konstrukciók. Az igénylést elindító érdeklődők 24 százaléka kért babaváró hitelt vagy államilag támogatott csokos lakáshitelt. Vagyis az érintettek közül minden negyedik igényelt kedvezményes konstrukciót. A koronavírus-járvány miatt áprilisban 17 százalékkal kevesebben érdeklődtek a babaváró hitel iránt, májusban már az idei havi átlagnak megfelelően alakultak az igénylések.

Az utóbbi 12 hónapban a piaci és támogatott – csokos – jelzáloghitelek, valamint a babavárókölcsönök iránt érdeklődők többsége, 76 százaléka lakáscélra fordítható piaci jelzáloghiteleket választotta. Bár a támogatott konstrukciók igénylése szigorú feltételekhez kötött, a bankok belső szabályai között lehetnek eltérések. Bizonytalanság esetén érdemes szakértők segítségét kérni, egy csokos konstrukció esetében éppúgy, mint egy piaci lakáshitelnél.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.23. kedd, 18:00
Sz. Bíró Zoltán
történész, Oroszország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×