eur:
391.85
usd:
368.01
bux:
67289.07
2024. április 13. szombat Ida
Nyitókép: Pixabay

A járvány árnyékában beömlött az országba rengeteg külföldi tej

Sajtnak látszó importtermékek is borzolják a Tej Terméktanácsban dolgozók idegeit.

A koronavírus-járvány ellenére továbbra is viszonylag stabil a tejpiaci helyzet, de néhány nagykereskedőnél megjelentek a dömpingáras importált UHT-tejek és félkemény sajtok, ezért a Tej Terméktanács elnöksége ajánlást adott ki az etikus piaci magatartásról - írta a Világgazdaság hétfőn.

Harcz Zoltán, a Tej Terméktanács ügyvezető igazgatója a lapnak nyilatkozva azt mondta: a szervezet szerint a dömpingár hátterében kifejezetten piacromboló szándék, etikátlan piaci magatartás állhat. A magyarországi tejtermelési és tejtermék-előállítási körülmények ugyanis nem térnek el olyan mértékben a környékbeli országok és az EU piacán tapasztalhatótól, hogy indokolt lenne ilyen megdöbbentő különbség a tejtermékek árában.

A terméktanács elnöksége ezért a tejpiaci szereplőkkel folytatott egyeztetés eredményeként ajánlást fogadott el az etikus piaci magatartásról, mégpedig - mint az ügyvezető igazgató kiemelte - tartózkodás és ellenszavazat nélkül.

Az ajánlás szerint etikátlan például az indokolatlan kötbérezés - amikor igazoltan a rendkívüli helyzet az oka a késedelemnek - és az elégséges hazai kínálat megléte esetén

olcsó importtejtermékkel történő agresszív áruházi akciózás.

Ugyanide tartozik a növényi alapú tejtermék-imitátumok megtévesztő kihelyezése, és a máshol felesleggé vált, itthon eladni kívánt dömpingáras termékek értékesítése. Ez utóbbi a terméktanács meghatározása szerint azt jelenti, hogy az adott termék ára azonos időben több mint 5 százalékkal eltér a földrajzi eredete szerinti piaci árától.

Minden Infostart-cikk a koronavírusról itt olvasható!

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.15. hétfő, 18:00
Orbán Balázs
a miniszterelnök politikai igazgatója, az MCC kuratóriumának elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×