eur:
392.79
usd:
366.18
bux:
66129.26
2024. április 26. péntek Ervin
Nyitókép: MÁV-START

Sok meglepetés vár az utasokra a MÁV legújabb projektjével

Egységesítik és modernizálják a FLIRT-flottát.

A Stadler megkezdte a piros színű, 10-14 évvel ezelőtt beszerzett, régebbi FLIRT-flotta felújítását. A fejlesztésnek köszönhetően a 60 darab FLIRT motorvonatot azonos műszaki színvonalra hozzák a kék-fehér festésű, azonos típusú, de bizonyos részegységeiben modernebb és újabb gyártmányokkal.

A munkálatokat Celldömölkön végzik.

Az első motorvonat átalakításával nyár elejéig készülnek el, ezt követően a többi FLIRT átalakítása 2022 végéig fejeződhet be

– közölte a MÁV.

A 2006 és 2010 között beszerzett 60 darab FLIRT motorvonat típusa azonos a 2013-2016 között beszerzett 63 járműével, azonban a későbbi beszerzésű járműflottába bizonyos területeken már az időközben megváltozott utazási igényekhez igazított részegységek kerültek. Ezért döntött úgy a vasúttársaság, hogy a régebbi flotta felszereltségét az újabb, kék-fehér színű FLIRT-ökhöz igazítja.

Éjjellátó videók, karc- és graffitiálló felületek

A teljes flotta egységesítése érdekében a konzorciumnak számos feladatot és fejlesztést kell végrehajtani 2022 végéig.

  • Korszerűsítik az utastájékoztató-rendszert, amelynek köszönhetően korszerű monitorokon lehet majd értesülni az utazással, menetrenddel kapcsolatos információkról: például a várható érkezési és indulási időkről, a csatlakozási lehetőségekről, valamint a rendkívüli eseményekkel kapcsolatos tudnivalókról.
  • Az utasbiztonság fokozása érdekében korszerűsítik a videós térfigyelő rendszert, a képminőség javulása mellett a készülékek éjjellátó funkcióval is rendelkeznek majd.
  • Laptopok, mobiltelefonok töltéséhez használható dugaszoló aljzatokat és USB-töltőket szerelnek be az ülések mellé.
  • A mosdók belső felületét graffiti- és karcálló fóliával fedik be.
  • Továbbfejlesztik az ajtóknál beszerelt mozgássérült-emelőket, amelynek köszönhetően a liftet használók már nem csak szemből, hanem oldalról is fel tudnak szállni a járműre a keskenyebb peronokról.
  • A vakok és gyengénlátók egyértelmű eligazodása és tájékoztatása érdekében Braille-írásos szövegeket helyeznek el a fedélzeten.
  • Az utasok mellett a járművezetőkről sem feledkeztek meg, a vezetőállás tabletdokkolóval egészül majd ki, amelyen az aktuális menetrendet tudják nyomon követni.

A piros járművek emellett az újabbakkal megegyező kék-fehér külső színvilágot kapnak. A külső átalakítás 2023 végére készülhet el mind a hatvan motorvonat esetében.

Forrás: MÁV-START
Forrás: MÁV-START

Címlapról ajánljuk
Egy mandátumot szerezhet az EP-választáson a Magyar Szövetség

Egy mandátumot szerezhet az EP-választáson a Magyar Szövetség

Ha áprilisban tartották volna az európai parlamenti választást Szlovákiában, akkor azt az ellenzéki Progresszív Szlovákia nyerte volna a szavazatok 27 százalékával. A hármas kormánykoalíció két pártja, a Smer és a Hlas 15, ill. 14 százalékot ért volna el – derült ki a legfrissebb közvéleménykutatás eredményeiből. A felmérés szerint a Magyar Szövetségnek is sikerülne egy képviselőt kijuttatnia Brüsszelbe.

Bóka János az Arénában: igazodás vagy újraegyesítés, ez az unió nagy kérdése

Mi az Európai Uniót egy szerződéses alapokon nyugvó szabályrendszerre épülő együttműködésnek tekintjük, ebbe az állandó közös hitelfelvétel, a közös eladósodás, a fiskális föderalizmus nem fér bele – mondta Bóka János az InfoRádió Aréna című műsorában. Az európai uniós ügyekért felelős miniszter beszélt az EP-választás tétéjéről, az unió jövőjéről és az EU-tagság húszéves mérlegéről is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.26. péntek, 18:00
Balczó Barnabás
a Magyar Posta vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×