eur:
394.71
usd:
370.99
bux:
66484.65
2024. április 16. kedd Csongor
Húsvéti füstölt sonkák egy standon a budapesti Fővám téri Központi Vásárcsarnokban 2019. április 10-én. Ezen a napon a húsvéti kiemelt fogyasztóvédelmi ellenőrzésről tartottak sajtótájékoztatót a vásárcsarnokban.
Nyitókép: MTI/Máthé Zoltán

Minden rendben idén a húsvéti sonkákkal, egy dolgot kivéve

Ez sem nagyon fajsúlyos; a Nébih ellenőrizte az elérhető kínálatot, és nyilvánossá tette, mit tapasztalt.

Élelmiszerbiztonsági szempontból megfeleltek az előírásoknak a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) terméktesztje során ellenőrzött húsvéti sonkák, viszont kisebb mértékű minőségi és jelölési hibák ezúttal is előfordultak - közölte a Nébih pénteken.

A Nébih a húsvét előtt fellelhető széles kínálatból ezúttal a sertéscombból készült, darabolt vagy kötözött, füstölt, nyers termékeket ellenőrizte, a termékteszt során összesen 19 előállító 22 terméke került a hatósági kosárba, amelyek között 21 magyar és 1 szlovák gyártású volt.

A húskészítmények közül 7 termék megnevezésében nem szerepelt a sonka elnevezés, de előállításuk hasonló a sonkáéhoz. Az elkészítés módja szerint a termékek között 14 hagyományos pácolással és 8 gyorspácolással készült húskészítmény volt.

A szakemberek

megmérték többek között a sonkák víz-, nitrit-, nitrát-, nátrium-klorid tartalmát és vízaktivitását.

A sótartalom vizsgálata alapján 4 termék kisebb mértékben meghaladta a Magyar Élelmiszerkönyv szerint meghatározott maximum értéket. A nitrittartalom egyiknél sem lépte túl a megengedett szintet. Két termék esetén a gyártók által megküldött receptúra alapján a gyártáskor hozzáadott nátrium-nitrit mennyiség meghaladta a jogszabályban megengedett határértéket, ugyanakkor a késztermékből laboratóriumi vizsgálattal kimutatott nitrittartalom megfelelőnek bizonyult.

A sonkák jelölésének ellenőrzése során

a 22 terméknél összesen 18 esetben állapítottak meg jelölési hibákat

a szakemberek. A vizsgálatok során tapasztalt hiányosságok miatt a Nébih az érintett vállalkozásokkal szemben a jogsértés súlyosságának megfelelően jár el.

A termék szezonalitása miatt a Nébih hatósági felügyelői 4, kockázatbecslés alapján kiválasztott előállítónál üzemellenőrzést is tartottak, kiemelt figyelmet fordítva a higiéniai megfelelésekre. Egy esetben tártak fel kisebb higiéniai problémát, amelyért a vállalkozót figyelmeztették - írta a Nébih.

Éder Tamás, a Magyar Hússzövetség elnöke a napokban az InfoRádió Aréna című műsorának vendége volt, bővebben is beszélt a témáról, a teljes interjút itt meghallgathatja!

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.16. kedd, 18:00
Kaiser Ferenc
a Nemzeti Közszolgálati Egyetem docense
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×