eur:
389.52
usd:
361.58
bux:
68420.93
2024. május 6. hétfő Frida, Ivett
Nyitókép: Pixabay

Nagyon durva bukást könyvelhettek el az alapkezelők

A koronavírus-járvány globálissá terebélyesedése miatt szabadesésbe váltó piacokon a hazai befektetési alapok által kezelt vagyon sem maradt érintetlenül.

A legnagyobb veszteséget felhalmozó befektetési alapok az ügyfelek vagyonának 30-65 százalékát is elvesztették a koronavírus miatt kibontakozó piaci áresés során - írta a Befektetési Alapkezelők és Vagyonkezelők Szövetsége által gyűjtött adatok alapján a növekedés.hu. Február végén a BAMOSZ tagok (Befektetési Alapkezelők és Vagyonkezelők Magyarországi Szövetsége) még mindösszesen 6480 milliárd forintot kezeltek befektetési alapokban, ezt olvasztotta el jelentős mértékben a piaci pánik.

A portál által a legnagyobb veszteségeket elkönyvelni kénytelen alapokról készített elemzés nem tér ki a benchmark indexekhez képesti alul vagy felülteljesítésre, csak a ténylegesen elért negatív hozamokat mutatja be forintra átszámolva.

A részvényalapok hozamánál átlagosan 30 százalék mínuszt látni, de akadt példa közel 45 százalékos veszteségre is.

A piacra lépés időzítéséről és a befektetési termékekről gyakorlatilag szabadon döntő abszolút hozamú alapok esetében is egészen extrém veszteségek láthatók: 20-70 százalék között szóródnak az elkönyvelt mínuszok.

A hosszú lejáratú kötvényekbe fektető kötvényalapokkal lényegesen kevesebbet lehetett veszíteni, mivel az eleve alacsony hozamkörnyezet ellenére a világ jegybankjai gyorsan léptek, és újabb széles körű lazító és likviditásfokozó intézkedéseket léptettek életbe. Így meggátolták a kötvénypiaci hozamok számottevő emelkedését.

A részvényekbe és kötvényekbe is befektető vegyes (kiegyensúlyozott) alapoknál a tíz legnagyobb veszteséget elkönyvelni kénytelen alapkezelő 10-20 százalék közötti mínuszokat realizált.

A portál elemzése szerint a hazai ingatlanalapok meglehetősen jól tartják magukat, de ehhez az is hozzájárul, hogy a jelenlegi környezetben nincs annyi tranzakció. Az elkövetkezendő időszakban ugyanakkor az ingatlanszektorban is negatív korrekció várható.

Ehhez képest az árupiaci alapok között már meglehetősen nagy eltérések voltak, miután a koronavírus eltérően érinti az egyes árupiaci termékeket.

A portál elemzése szerint a befektetési alapok által kezelt vagyon a várható befektetési jegy visszaváltások és a mögöttes eszközök áresése miatt gyorsan leolvadhat, megtörhet az elmúlt évek emelkedő trendje. Bár annyiban szerencséjük volt az alapkezelőknek, hogy annyira hirtelen következett be az esés, hogy a másra koncentráló befektetőknek nem volt idejük visszaváltani a befektetési jegyeket. A mostani mélypontnál pedig már érdemes lehet az utoljára a 2008-as pénzpiaci válság idején látott piaci kilengéseket is bekalkulálva új befektetési lehetőségek után nézni az elemzés szerint.

Minden Infostart-cikk a koronavírusról itt olvasható!

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×