eur:
394.05
usd:
364.76
bux:
65384.6
2024. március 28. csütörtök Gedeon, Johanna
Egy postás rezsi-utalványt kézbesít egy XIII. kerületi nyugdíjasnak 2019. szeptember 1-jén. Az elmúlt években a nyugdíjasok Erzsébet-utalvány formájában kaptak pluszjuttatást, de mivel az Erzsébet-utalvány megszűnt, most 9 ezer forint értékű rezsiutalványt biztosít számukra a kormány. Nem névre szóló a nyugdíjasok rezsiutalványa, azzal hozzátartozóikat is segíthetik, a posta szeptember 30-ig kézbesíti ki, és 2020. március 31-ig használhatók fel gáz- és áramszámla fizetésére.
Nyitókép: MTI/Mohai Balázs

Fontos felmérés a magyar nyugdíjakról

Bár a magyarok csaknem kétharmadát érdekli a nyugdíjcélú megtakarítás, 46 százalékuk nem rendelkezik ilyennel a Mabisz felmérése szerint.

Tíz vizsgált európai ország felnőtt lakossága csaknem felének (43 százalék) egyáltalán nincs önálló nyugdíj-megtakarítása. Magyarországon az átlagnál még rosszabb is a helyzet, a válaszadók 46 százaléka nyilatkozott így – derül ki az európai biztosítók nemzetközi szervezete, az Insurance Europe friss felméréséből, amely Magyarországon a Magyar Biztosítók Szövetsége közreműködésével készült el.

A több mint tízezer fő megkérdezésével készített kutatás a magyarok mellett a lengyelek, németek, osztrákok, svájciak, luxemburgiak, franciák, olaszok, spanyolok és portugálok nyugdíjcélú öngondoskodással kapcsolatos véleményét kérte ki. Elsősorban azért, mert a társadalom elöregedése miatt becslések szerint évi mintegy kétezermilliárd euró kiegészítő nyugdíj-megtakarításra lenne szükség Európában ahhoz, hogy valamilyen formában kezelni lehessen a nyudíjrendszerekre helyeződő nyomást.

A nem megtakarítók 42 százaléka jelenleg nem engedheti meg magának ilyen célú megtakarítás megkezdését.

A jelenleg nem megtakarítók aránya az átlagnál magasabb a nők, a fiatalok (18-35 év közöttiek), az alacsonyabb iskolai végzettségűek és a munkanélküliek, illetve részmunkaidőben dolgozók körében.

A válaszadók szerint a nyugdíjcélú megtakarításokkal kapcsolatos legfontosabb elvárás a biztonság:

73 százalékuk magasabb hozam helyett szeretne biztos lenni abban, hogy legalább a befektetett összeget visszakapja egy 20 éves befektetési időszak végén.

Ezt támasztja alá az is, hogy a válaszadók több mint kétharmadát elsősorban a garanciákkal kapcsolatos információk érdeklik szerződéskötés előtt, a szerződést követően 51 százalék nyilatkozott így. Szintén fontosnak tartják a költségekkel, a kockázatokkal, a kifizetésekkel és a befektetési teljesítménnyel kapcsolatos információkat. A legkevésbé fontosnak a befektetési stratégiákkal, az országok közötti hordozhatósággal és a szolgáltatóváltással kapcsolatos információk számítanak. A megkérdezettek 67 százaléka ezeket az információkat digitálisan szeretné megkapni.

Emellett a fizetési rugalmasság (hozzájárulás növelése/felfüggesztése), az örökösök részesülése a megtakarításokból és a likviditás (nyugdíj előtti hozzáférhetőség) is fontos szempontok. Az életkor, a foglalkoztatási helyzet, vagy a nem erősen befolyásolják az egyéni preferenciákat.

A kifizetésnél a válaszadók 46 százaléka elvben általában a járadékfizetést, 36 százalék pedig a rugalmas kivételeket választaná inkább az egyösszegű kifizetés (19 százalék) helyett. Konkrét összegek megadásánál ugyanakkor nagyjából fele-fele arányban választották a járadékfizetést és az egyösszegű kifizetést a megkérdezettek.

Címlapról ajánljuk
Kis-Benedek József az Arénában: a moszkvai merényletet nem csak az Iszlám Állam szervezte

Kis-Benedek József az Arénában: a moszkvai merényletet nem csak az Iszlám Állam szervezte

Az Iszlám Állam mellett ukrán katonai hírszerzést sejti a 137 ember halálát követelő múlt pénteki terrortámadás mögött Kis-Benedek József biztonságpolitikai szakértő, címzetes egyetemi tanár, az MTA doktora. Az InfoRádió Aréna című műsorában beszélt arról is, hogy folyamatosan erősödik az együttműködés Irán, Oroszország és Kína között, és részletesen szólt arról is, hogy miért fontos az izraeli miniszterelnöknek, hogy háborúzzon a gázai övezetben, és kik támogatják ebben.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.03.28. csütörtök, 18:00
Havasi Katalin
a Házi Gyermekorvosok Egyesületének elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. március 28. 10:22
×
×
×
×