INFORÁDIÓ 
2020. szeptember 22. kedd
Móric

nav

pénzügyminisztérium

izer norbert

sors lászló

adó

Izer Norbert, a Pénzügyminisztérium adóügyekért felelős államtitkára előadást tart a KKV Stratégia Konferencián a budapesti Hotel Corinthiában 2019. november 5-én.

Megvan, mit vizsgál idén kiemelten az adóhatóság

Infostart / MTI

A kormány gazdaságfehérítő intézkedései a csökkenő adókulcsok mellett is egyre több adóbevételt eredményeztek - mondta Izer Norbert, a Pénzügyminisztérium adóügyekért felelős államtitkára a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) országos évértékelő értekezletén.

Az intézkedések közül kiemelte az online pénztárgépeket, a közúti áruszállítás ellenőrzésének online rendszerét, valamint az online számlázást. Mint mondta, bevezetésükkel

9 százalékra csökkent az adóelkerülés mértéke.

Magyarország az adócsökkentés éllovasa az Európai Unióban, a pénzügyi tárca célul tűzte ki, hogy ugyanezt az eredményt érje el az ország az adóadminisztráció mérséklésében is - fejtette ki az államtitkár.

Izer Norbert hangsúlyozta, hogy a digitalizáció egyre nagyobb segítséget jelent az adóegyszerűsítésben és a gazdaság fehérítésében.

Az államtitkár különösen nagy horderejű változásnak nevezte, hogy a magánszemélyek adóbevallás-tervezetét a NAV készíti el. Fontos célként említette, hogy szeretnék ezt lehetővé tenni a vállalkozásoknál is abban a körben, ahol ez reálisan megtehető.

A kisebb vállalkozásoknál van erre esély, illetve bizonyos adónemekben, főként az általános forgalmi adó esetében - jelezte, hozzátéve, hogy a tervek megvalósításával jelentős adminisztrációs tehertől mentesülnének az adózók.

A kormány folytatni kívánja az adócsökkentést.

A hatéves bérmegállapodás három üteme még hátra van, de megfelelő költségvetési mozgástér esetén ezen túl is érdemes adókat csökkenteni, mert a tapasztalatok szerint ez a költségvetési bevételek emelkedéséhez vezet - fejtette ki Izer Norbert.

Felidézte, hogy az adóbevételi célelőirányzat

  • 2018-ban 13 900 milliárd forint,
  • tavaly 15 100 milliárd forint volt,
  • idén pedig 16 800 milliárd forint

adó beszedését várják az adóhatóságtól.

Az államtitkár hangsúlyozta, hogy az elmúlt években kijelölt irány nem szorul módosításra.

Az adóhatóság szerepéről szólva kiemelte: szolgáltató, támogató adóhatósággal találkozik, aki szeretné teljesíteni adókötelezettségeit, ugyanakkor célzott, határozott hatósági fellépésre számíthatnak az adóelkerülők.

269 milliárd forint bírságot szabtak ki

Sors László államtitkár, a NAV vezetője értékelésében a többi között elmondta: az adóhatóságnak 18 ezer munkatársa és 10 millió ügyfele van, több mint 24 millió adatszolgáltatást fogadtak tavaly és több mint 15 ezer milliárd forint bevételt értek el.

Tavaly 184 ezer adóhatósági ellenőrzést végzett a NAV, ami nettó 232,5 milliárd forint adókülönbözetet és 269 milliárd forint bírságot eredményezett - ismertette.

Az idei terv szerint fokozottan ellenőrzik majd a foglalkoztatottak jogviszonyát és az áfabefizetéseket. A kiemelt szektorok közé tartozik az építőipar, a zöldség-gyümölcs nagykereskedelem, a vendéglátóipar, az e-kereskedelem, a gépjármű- és alkatrész-kereskedelem, valamint a jövedéki termékek.

Sors László elmondta azt is, hogy szeretnék digitalizálni a helyszíni ellenőrzéseket.

Nyitókép: MTI/Illyés Tibor

Kapcsolódó hang

Adóváltozások
 
A címlapról ajánljuk

×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

A médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Magyar Mecenatúra Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018