eur:
389.31
usd:
357.46
bux:
73056.94
2024. július 22. hétfő Magdolna
Nyitókép: Pexels

Évi ezermilliárd körüli összeg tűnik el feketézés miatt az építőiparban

Csak megfelelő előkészítés, képzés és támogatások, valamint szigorú ellenőrzési rendszer mellett lehetne hatékony fehéredést elérni az építőiparban az online kassza bevezetésével - véli Koji László, az ÉVOSZ elnöke.

Megoldás lehet az építőipar kifehérítésére az online kasszarendszer bevezetése, amivel már a jegybank lakáspiaci tanácsadó testülete is foglalkozott - írta a Világgazdaság. A lapnak nyilatkozó szakember által idézett becslés alapján megközelítette az ezermilliárd forintot tavaly az építőipari feketemunkák értéke, hiszen 20-25 százalékra taksálják az ágazatban adóelkerüléssel szerzett jövedelmek arányát. Számítások szerint

a lakásépítés, -felújítás területén csak az idén körülbelül 400 milliárd forintot "nem lát a költségvetés".

Koji László, az Építési Vállalkozók Országos Szakszövetségének (ÉVOSZ) elnöke szerint bár jó felvetés az online kassza bevezetése az építőiparban, de az alapvető gondot okozó - többnyire 100 ezer ezer forint alatti, jellemzően számla nélkül, kisvállalkozók által készpénzért bonyolított ügyleteket nehéz lenne ezzel kiszűrni. Közel százezer vállalkozó, vállalkozás sorolható ebbe a körbe az elnök szerint. Ráadásul az online pénztárgép valódi, szigorú és célzott ellenőrzések nélkül kevés a valódi fehéredéshez. Az elnök szerint egyébként ha be is vezetik, az ágazatban dolgozók is megérdemelnék ugyanazt a támogatást, amit korábban a boltosok is kaptak a rendszer bevezetésekor.

Címlapról ajánljuk
Magyarics Tamás: az idő nem a demokratáknak dolgozik, Kamala Harrisen kívül nincs komoly jelölt

Magyarics Tamás: az idő nem a demokratáknak dolgozik, Kamala Harrisen kívül nincs komoly jelölt

Ugyan szóba jött néhány demokrata kormányzó neve lehetséges elnökjelöltként, egy kivételével nem ismertek országosan, pár hét alatt pedig nem lehet felépíteni senkit – mondta az InfoRádióban az ELTE emeritus professzora. Magyarics Tamás hozzátette: Kamala Harris valószínűleg már a konvenció szavazásának első körében megszerzi az elnökjelöltséghez szükséges támogatottságot.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.22. hétfő, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×