INFORÁDIÓ
2023. február 2. csütörtök
Aida, Karolina

kórház

adósság

beszállító

kormány

A Fővárosi Önkormányzat Szent János Kórháza főbejárata. A felvétel 2011. február 23-án készült.

Patthelyzet a kórházi adósságoknál

Infostart

Hasraütésszerű a kormány visszautasíthatatlannak szánt ajánlata, amivel a héten meglepte a legnagyobb kórházi beszállítókat az Orvostechnikai Szövetség főtitkára szerint. A 100 millió alatti követelésekkel bíró, sokszor magyar tulajdonú cégeket meg sem hívták az egyeztetésekre.

Nemhogy a késedelmi kamatokat, de még a teljes tőketartást sem fizetné ki a kormány azoknak a kórházi beszállítóknak, amelyek legkevesebb 100 millió forintnyi áru ellenértékével hitelezik a magyar kórházakat - tudta meg a Portfolio. Az ennél kisebb lejárt követeléssel rendelkező cégeket meg sem hívták az egyeztetésekre, és egyelőre nem is fizeti ki a tartozásokat, ezért lehetnek olyan magyar vállalkozások, amelyek emiatt nem is élik túl márciusig.

A portál értesülései szerint a Pénzügyminisztérium vezetésével felállt kormányzati tárgyalócsapat szóban azt ajánlotta a cégeknek,

ha lemondanak a tőkekövetelésük 20 százalékáról, akkor azonnal megkapják a fennmaradó 80 százaléknyi összeget közvetlenül a költségvetésből.

Ha nem fogadják el az ajánlatot, akkor a tavalyi évről áthúzó lejárt tartozásuk újra sorban áll majd a kórházaknál, amelyek ráadásul már az idei kifizetéseknél is húzódoznak.

Az is elhangzott,

központosított beszerzésre készül a kormány az egészségügyben.

Ugyanakkor az a kormányzati tárgyalócsapatot is teljes meglepetésként érte, hogy a kórházi beszállítók az elmúlt évek tapasztalataiból okulva milliárdos értékben faktoráltatták a követeléseiket. Vagyis a befogadott számlákat csekély ellenérték fejében eladták egy profi követeléskezelő cégnek, amely innentől kezdve felelős az összeg behajtásáért, gyakorlatilag a követeléskezelőnek tartozik az állam. Ez azt jelenti, hogy a lejárt követelések egy részéről, ha akarnának se tudnak rendelkezni a beszállító vállalkozások, az új jogosultakat pedig nem is hívták az egyeztetésre.

A portál úgy tudja, hogy a kormányzati tárgyalócsapat azt javasolta a cégeknek, hogy aki tudja, faktoráltassa a követelését. Ezt azonban nem minden vállalkozás tudja vállalni, másrészt az is gondot okozhat, hogy a piaci pletykák szerint az egészségügyre specializálódott faktorcégek egyes kórházakra megadott limitjei is kezdenek kimerülni az eddigi nemfizetések miatt.

Rásky László, az Orvostechnikai Szövetség főtitkára a lapnak azt mondta, hogy az érdekképviselet álláspontja szerint ezek jogos követelések és mindezek alapján jár a cégeknek a tőketartozás, a késedelmi kamat és a behajtási költségátalány is.

"A szövetség álláspontja az, hogy az árbevétel 20 százalékáról való lemondás egy irreális követelés"

- hangsúlyozta a főtitkár. Úgy vélekedett, hogy a kötelezettségek mögötti számlákat nem nézték át tételesen, ezért ez az arány úgy tűnik, hasra ütés jellegű ajánlat a kormány részéről. A kórházi orvostechnikai piac egyébként 90-100 milliárd forint értékű éves szinten. Ha ennek az ötödét teljes egészében visszatartják, akkor is csak a teljes 1300 milliárd forintos gyógyító kasszának kevesebb mint a 2 százalékát spórolja meg a kormány.

A tárgyalássorozat a jövő héten is folytatódik.

Nyitókép: MTI/Máthé Zoltán
A címlapról ajánljuk

×
×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018