INFORÁDIÓ
2022. május 19. csütörtök
Ivó, Milán

kórházszövetség

ficzere andrea

egészségügy

Nem azt kéri a Kórházszövetség, amit a kormány adna

Nem azt kéri a Kórházszövetség, amit a kormány adna

Infostart
Újabb cikkünk a témában:

Műszerekre és az intézmények feladatellátásának átalakítására van szükség a kórterem-felújítás helyett - így reagált a miniszterelnök bejelentéseire a Kórházszövetség elnöke. Ficzere Andrea Az InfoRádióban elmondta, a kórházak adósságának újratermelését például a pluszköltségek finanszírozásával lehetne megállítani.

Minden egyes jobbítási szándéknak örül a Magyar Kórházszövetség elnöke; Ficzere Andrea az InfoRádiónak a kormányfő által múlt héten bejelentett egészségügyi reformcsomag-elemeire reagálva azt mondta, annak is örülnek, hogy szépíteni fogják az intézményeket, és pénz kerül a rendszerbe, de úgy gondolja, a biztonságos betegellátás szempontjából sokkal fontosabb, hogy az eszközök rendelkezésre álljanak.

"Azok az eszközök, amelyekkel a beavatkozásokat vagy a betegek ellátását végezzük. Ha ezek rendelkezésre állnak, akkor mehet a többi javítás. Bármilyen forrásbevonásnak akkor van értelme, ha először meghatározzuk, hogy az adott intézmény vagy intézményrendszer milyen feladatot köteles ellátni" - tette egyértelművé Ficzere Andrea, aki szerint teljesen újra kellene gondolni, hogy melyik intézmény mire való.

Szerinte meghatározandó, hogy mennyi aktív és mennyi krónikus ellátást végző intézményre van szükség. "Ahogy idősödik a társadalom,

nagyobb teret kell adni azon betegek ellátására, akik jelenleg aktív ágyakon kezelődnek és nagyon sok pénzbe kerülnek a társadalomnak.

Amikor meghatároztuk a számokat, ehhez lehet mérni a felújításokat, hiszen egészen más funkciókkal kell bírnia egy akvív és egy krónikus ellátónak" - részletezte Ficzere Andrea, aki abban azért biztos, hogy intézménybezárásokra így sem lesz szükség, legfeljebb funkcióátalakításra.

Az eszközökre visszatérve elmondta, sok helyre sok eszköz - diagnosztikai, ágybetét, altatógép, lélegeztetőgép, ultrahang, MR, CT - került az elmúlt 5-10 évben, de például egy 8 éves eszköz adott esetben már nagyon régi és elhasznált.

A kormány által hangsúlyosan kezelt épület-korszerűsítés során szerinte nagyon kéne ügyelni a klimatizálásra, légtechnikára, ami nem a kényelem miatt fontos, hanem azért, hogy például

ne legyen annyi szövődmény nyáron.

A kormány által bejelentett kórházi adósságtilalomról is elmondta a véleményét.

"Meg kellene nézni, hogy mely beavatkozás mennyibe kerül.

Nagyon régóta nem változtattak az egy-egy beavatkozásért kifizetett összegen, így az már nem ritkán köszönőviszonyban sincs a valósággal.

Amint ezt rendeznék, már előrébb lennénk."

Ugyanakkor szerinte azokat a tényezőket is bele kéne venni a finanszírozásba, amelyek még nincsenek benne: az árfolyamváltozás, a minimálbér, a garantált bérminimum, az áfakérdés vagy a pénzromlás.

Nyitókép: Pixabay

Kapcsolódó hang

Kórházszövetség - a kórtermek felújításáról
 
Kórházszövetség - a kórházi adósság megállításáról
 
A címlapról ajánljuk

×
×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018