eur:
394.33
usd:
370.58
bux:
65045.06
2024. április 19. péntek Emma
Nyitókép: Pixabay

Nem azt kéri a Kórházszövetség, amit a kormány adna

Műszerekre és az intézmények feladatellátásának átalakítására van szükség a kórterem-felújítás helyett - így reagált a miniszterelnök bejelentéseire a Kórházszövetség elnöke. Ficzere Andrea Az InfoRádióban elmondta, a kórházak adósságának újratermelését például a pluszköltségek finanszírozásával lehetne megállítani.

Minden egyes jobbítási szándéknak örül a Magyar Kórházszövetség elnöke; Ficzere Andrea az InfoRádiónak a kormányfő által múlt héten bejelentett egészségügyi reformcsomag-elemeire reagálva azt mondta, annak is örülnek, hogy szépíteni fogják az intézményeket, és pénz kerül a rendszerbe, de úgy gondolja, a biztonságos betegellátás szempontjából sokkal fontosabb, hogy az eszközök rendelkezésre álljanak.

"Azok az eszközök, amelyekkel a beavatkozásokat vagy a betegek ellátását végezzük. Ha ezek rendelkezésre állnak, akkor mehet a többi javítás. Bármilyen forrásbevonásnak akkor van értelme, ha először meghatározzuk, hogy az adott intézmény vagy intézményrendszer milyen feladatot köteles ellátni" - tette egyértelművé Ficzere Andrea, aki szerint teljesen újra kellene gondolni, hogy melyik intézmény mire való.

Szerinte meghatározandó, hogy mennyi aktív és mennyi krónikus ellátást végző intézményre van szükség. "Ahogy idősödik a társadalom,

nagyobb teret kell adni azon betegek ellátására, akik jelenleg aktív ágyakon kezelődnek és nagyon sok pénzbe kerülnek a társadalomnak.

Amikor meghatároztuk a számokat, ehhez lehet mérni a felújításokat, hiszen egészen más funkciókkal kell bírnia egy akvív és egy krónikus ellátónak" - részletezte Ficzere Andrea, aki abban azért biztos, hogy intézménybezárásokra így sem lesz szükség, legfeljebb funkcióátalakításra.

Az eszközökre visszatérve elmondta, sok helyre sok eszköz - diagnosztikai, ágybetét, altatógép, lélegeztetőgép, ultrahang, MR, CT - került az elmúlt 5-10 évben, de például egy 8 éves eszköz adott esetben már nagyon régi és elhasznált.

A kormány által hangsúlyosan kezelt épület-korszerűsítés során szerinte nagyon kéne ügyelni a klimatizálásra, légtechnikára, ami nem a kényelem miatt fontos, hanem azért, hogy például

ne legyen annyi szövődmény nyáron.

A kormány által bejelentett kórházi adósságtilalomról is elmondta a véleményét.

"Meg kellene nézni, hogy mely beavatkozás mennyibe kerül.

Nagyon régóta nem változtattak az egy-egy beavatkozásért kifizetett összegen, így az már nem ritkán köszönőviszonyban sincs a valósággal.

Amint ezt rendeznék, már előrébb lennénk."

Ugyanakkor szerinte azokat a tényezőket is bele kéne venni a finanszírozásba, amelyek még nincsenek benne: az árfolyamváltozás, a minimálbér, a garantált bérminimum, az áfakérdés vagy a pénzromlás.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Orbán Viktor: eljött az idő, hogy Budapest után Brüsszelben is megmentsük a szabadságot

"Amíg nemzeti kormány lesz, Magyarország nem lép be az ukrajnai háborúba senkinek az oldalán" - jelentette ki a Fidesz EP-kampánynyitó rendezvényén pénteken Orbán Viktor pártelnök. "No migration, no gender, no war" - adta ki a hármas jelszót.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
Izrael megtámadta Iránt - Mutatjuk a tőzsdei reakciókat

Izrael megtámadta Iránt - Mutatjuk a tőzsdei reakciókat

Péntekre virradóra megtörtént Izrael válaszcsapása Irán ellen, ennek hatására komoly esést láthattunk az Ázsiai piacokon, és kilőttek a nemesfémek, valamint az olaj is. Ezt követően az európai és amerikai tőzsdéken ugyan a kezdeti aggodalmakat követően nagyobb esés volt várható, a nyitásra azonban jelentősen javult a hangulat. Alapvetően az egész héten rossz hangulat uralkodik a világ tőzsdéin, az izraeli válaszcsapást már beárazták egy bizonyos mértékig a piacok.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×