eur:
393.65
usd:
369.33
bux:
65787.69
2024. április 23. kedd Béla
Kásler Miklós, az Emberi Erőforrások Minisztériumának (Emmi) miniszterjelöltje a kinevezése előtti meghallgatásán az Országgyűlés kulturális bizottságának ülésén az Országházban 2018. május 14-én.
Nyitókép: Kovács Tamás

Kórházi adósság: Kásler Miklós sorra vette a felelősöket

Mintegy 30 százalékban a kórházak menedzsmentjei tehetők felelőssé a kórházi adósságok újbóli felhalmozódásáért – mondta az InfoRádiónak az emberi erőforrások minisztere. A hazai kórházak jelenleg közel 64 milliárd lejárt adósságot görgetnek maguk előtt, ami becslések szerint 70 milliárd forintra duzzadhat az év végére. A kormány évről évre kifizeti a kórházi adósságállományt, az idén azonban erről még nem született döntés.

A minap a Népszava írt arról, hogy október végén a kórházak adóssága már 63,8 milliárd forint volt, és az intézmények tartozása havonta 10-20 százalékkal nő. A szokásos év végi eladósodás ezúttal azonban a szokásosnál is nagyobb tanácstalanságot váltott ki az intézmények vezetőiből, hiszen a hiányzó összeg mintegy húsz százalékkal nagyobb a tavalyinál, másrészt a korábbi években ilyenkor már látni lehetett, hogy a kormány mit kezd a helyzettel. A kórházi adósságok 70-80 százalékát 29 intézmény hozza össze.

Kásler Miklós ezzel kapcsolatban közölte: a Pénzügyminisztérium és az Emberi Erőforrások Minisztériuma felmérte az eladósodások okait. Szavai szerint

körülbelül 30 százalékban a kórházmenedzsment tehető felelőssé, ugyanakkor a kórházi tevékenység kedvezőtlen portfóliója,

tehát traumatológia, sebészeti-, intenzív kezelések és másoknak a művelése jelenti leginkább az eladósodás okait, illetve a kedvezőtlen intézményi struktúra. És nyilvánvaló,

ahol a probléma, ott kell beavatkozni

– tette hozzá a miniszter az InfoRádiónak nyilatkozva, és ennek megfelelően alakulnak majd a soron következő időszak döntései.

Banai Péter Benő államháztartásért felelős államtitkár szerint gyakorlati példák is bizonyítják, hogy a kórházak menedzsmentjei igenis, felelősek a kórházi adósság újratermelődéséért. A politikus a Nézőpont Intézet Gyógyuló Egészségügy című konferenciáján úgy fogalmazott, menedzsmentváltással egyensúlyi gazdálkodás érhető el a kórházakban úgy, hogy a szolgáltatási színvonal is megmarad.

Az államtitkár az InfoRádió kérdésére közölte, az biztos, hogy az államnak helyt kell állnia a fenntartásában lévő intézmények kapcsán, de

arról egyelőre még nincs döntés, hogy a kormány mikor és milyen feltételek mellett rendezi a kórházak adósságát.

Mindazonáltal, mint fogalmazott, nem egyszerűen arról van szó, hogy hogy az intézmények tartozását a kormányzat központi segítséggel törleszti-e vagy sem, hanem arról, hogy milyen változások szükségesek ahhoz, hogy a jövőben elkerüljük ezt a folyamatos konszolidálási igényt.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.23. kedd, 18:00
Sz. Bíró Zoltán
történész, Oroszország-szakértő
Elárulták a szakértők: így forradalmasíthatja az AI a munkahelyeket

Elárulták a szakértők: így forradalmasíthatja az AI a munkahelyeket

Hogyan lehet támogatni a munkavállalókat az AI segítségével? Lehet munkavállalói élményt nyújtani és produktivitást növelni a cégeknek a mesterséges intelligencia által? Lehet-e gördülékenyen végigvinni a folyamatot, meggyőzni a munkavállalót arról, hogy az ő munkáját segíti, és nem elveszik az új rendszerek? Ezekről a kérdésekről szólt a Portfolio AI in Business konferenciájának II/A szekciójának panelbeszélgetése, Lassú Lillával (Supercharge, Chief People Officer), Pereczes Jánossal (Magyar Bankholding, ügyvezető igazgató), és Szajbély Benedekkel, a Griffsoft vezérigazgatójával. A beszélgetést Molnár Noémi, BeHive Consulting Chief Behavioural Scientist-je moderálta.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×