eur:
392.91
usd:
366.41
bux:
66129.26
2024. április 26. péntek Ervin
Nyitókép: Pixabay.com

Adóemeléstől tartanak a kisvállalkozások

Pesszimista várakozásokról adtak számot a kisvállalkozások, számottevően csökkentve a K&H kkv bizalmi indexét.

Az előző negyedévi kismértékű csökkenést követően tovább mérséklődött a kkv-k bizalma. A hazai mikro-, kis- és középvállalkozások egy évre előremutató várakozásait jelző K&H kkv bizalmi index értéke 8 pontot csökkent, így jelenleg 7 ponton áll - derül ki a pénzintézet közleményéből.

A vállalkozások összességében bizakodva tekintenek 2020-ra, hiszen az index egy kisebb kilengést leszámítva közel három éve a pozitív tartományban van. Ugyanakkor az előző negyedévi kedvező várakozások a közterhek alakulásával kapcsolatban alábbhagytak, és akik eddig adócsökkentésben bíztak, most már inkább növekedésre számítanak - mondta a közlemény szerint Kökény Roland, a K&H kkv marketing főosztály vezetője. Az előző negyedévi 27-ről 39 százalékra ugrott azon cégek aránya, amelyek magasabb adókkal és járulékokkal terveznek idén.

Ezen túlmenően azonban a legtöbb, a cég gazdasági helyzetét meghatározó tényezőben – mint például a pénzügyi eredmények, az uniós pályázati lehetőségek vagy a gazdaságpolitika – csupán minimális negatív irányú változást várnak a cégek idén.

Továbbra is a középvállalkozások a legbizakodóbbak, habár várakozásaik 20-ról 14 pontra mérséklődtek. Tőlük nem sokkal lemaradva a kisvállalkozások vannak (11 pont), miközben a mikrovállalkozások bizalma az egy évvel ezelőtti szintre, 14-ről 2 pontra zuhant.

Az ágazatok közül egyedül az agrárium hangulata javult 17-ről 22 pontra.

Az ipari cégek bizalma gyakorlatilag nem változott (9 pont) az előző negyedévhez képest, miközben a korábban élen álló szolgáltató szektor bizalma 21-ről 7 pontra süllyedt, a kereskedelmi szektor pedig még ennél is visszafogottabban (3 pont) látja 2020-at.

Címlapról ajánljuk
Gazdasági elemzők az Arénában: a „másnaposság” után hamarosan dinamikus pályára állhat a magyar gazdaság

Gazdasági elemzők az Arénában: a „másnaposság” után hamarosan dinamikus pályára állhat a magyar gazdaság

Nagyjából a Magyar Nemzeti Bank várakozásainak megfelelő adatokat vár idén a magyar gazdaságtól Isépy Tamás, a Századvég makrogazdasági üzletágvezetője és Madár István, a Portfolio vezető makrogazdasági elemzője. Úgy vélik, az elmúlt időszak gazdasági válságainak egyik legfőbb tapasztalata, hogy sokkal több váratlan helyzetre kell felkészülnie a világnak.

Bóka János az Arénában: igazodás vagy újraegyesítés, ez az unió nagy kérdése

Mi az Európai Uniót egy szerződéses alapokon nyugvó szabályrendszerre épülő együttműködésnek tekintjük, ebbe az állandó közös hitelfelvétel, a közös eladósodás, a fiskális föderalizmus nem fér bele – mondta Bóka János az InfoRádió Aréna című műsorában. Az európai uniós ügyekért felelős miniszter beszélt az EP-választás tétéjéről, az unió jövőjéről és az EU-tagság húszéves mérlegéről is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.26. péntek, 18:00
Balczó Barnabás
a Magyar Posta vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×