eur:
392.49
usd:
365.97
bux:
66865.77
2024. április 25. csütörtök Márk
Nyitókép: Pixabay.com

Már több vagyont zárol a NAV, mint amennyi áfát megpróbálnak elkerülni

Évente átlagosan 50 szervezett bűncselekményt derít fel a Nemzeti Adó- és Vámhivatal; idén pedig az év első felében már 30 nagyobb volumenű bűncselekményt tártak fel több mint 20 milliárd forint összértékben - tudta meg az InfoRádió a NAV-tól.

2018-ban összesen 51 darab, szervezett jellegű bűnelkövetést tárt fel a Nemzeti Adó- és Vámhivatal, 2019 első félévében pedig 30 szervezett elkövetői kör működésére derítettek fényt- tudta meg az InfoRádió Barnáné Horváth Melindától, a hivatal Dél-Alföldi Regionális Bűnügyi Igazgatóságának sajtóreferensétől.

"Jelenleg a munkaerő-kölcsönzés, az élelmiszer-, valamint a zöldség-gyümölcs kereskedelem, továbbá a műtrágyaszektor, a használt gépjármű és az elektronikai cikkek kereskedelme a leginkább érintett terület, itt vontuk ki a legtöbb bűnszervezetet" - árulta el Barnáné Horváth Melinda.

A bűnelkövetés fő jellegéről elmondta, jellemzően fiktív számlákat helyeznek el a könyvelésükben és ezáltal az adóbevallásukban, így csökkentve a befizetett áfát.

"A beszerzéshez kapcsolódóan magyar fiktív számlákat helyeznek el, míg másik módszerként az értékesítési oldalon megjelenő EU-s fiktív számlák elhelyezését alkalmazzák."

Ha az összértékét nézzük a bűncselekményeknek, akkor az évi 50 körüli bűncselekményszám összesen 40 milliárd forint feletti elkövetési értéket jelent, közben viszont a NAV 46,94 milliárd forintot foglalt le zár alá vétel jogcímén. Az idei év 30 bűncselekménye mögött 62,63 milliárd forintnyi zár alá vétel áll, ami 115 százalékos megtérülést jelent, vagyis nagyobb a zár alá vételi érték, mint az elkerült adó összege.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Orbán Viktor: idén lezárhatjuk a nyugati civilizáció egy dicstelen korszakát

Megkezdődött a Millenárison a Konzervatív Politikai Akció Konferenciája (CPAC Hungary), a kétnapos rendezvény megnyitóján a miniszterelnök is beszédet mondott. Úgy látja, a progresszív liberális szellem rosszabbá tette a világot, háborúkat szított, el akarta pusztítani a nemzeteket. Szerinte e szellem hívei ugyanúgy építik ki a hatalmukat, mint annak idején a kommunisták, a folyamatot öt pontba szedte.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 25. 07:57
×
×
×
×