INFORÁDIÓ 
2020. június 4. csütörtök
Bulcsú

nav

áfa

csalás

Már több vagyont zárol a NAV, mint amennyi áfát megpróbálnak elkerülni

Már több vagyont zárol a NAV, mint amennyi áfát megpróbálnak elkerülni

Infostart / InfoRádió - Sipos Ildikó

Évente átlagosan 50 szervezett bűncselekményt derít fel a Nemzeti Adó- és Vámhivatal; idén pedig az év első felében már 30 nagyobb volumenű bűncselekményt tártak fel több mint 20 milliárd forint összértékben - tudta meg az InfoRádió a NAV-tól.

2018-ban összesen 51 darab, szervezett jellegű bűnelkövetést tárt fel a Nemzeti Adó- és Vámhivatal, 2019 első félévében pedig 30 szervezett elkövetői kör működésére derítettek fényt- tudta meg az InfoRádió Barnáné Horváth Melindától, a hivatal Dél-Alföldi Regionális Bűnügyi Igazgatóságának sajtóreferensétől.

"Jelenleg a munkaerő-kölcsönzés, az élelmiszer-, valamint a zöldség-gyümölcs kereskedelem, továbbá a műtrágyaszektor, a használt gépjármű és az elektronikai cikkek kereskedelme a leginkább érintett terület, itt vontuk ki a legtöbb bűnszervezetet" - árulta el Barnáné Horváth Melinda.

A bűnelkövetés fő jellegéről elmondta, jellemzően fiktív számlákat helyeznek el a könyvelésükben és ezáltal az adóbevallásukban, így csökkentve a befizetett áfát.

"A beszerzéshez kapcsolódóan magyar fiktív számlákat helyeznek el, míg másik módszerként az értékesítési oldalon megjelenő EU-s fiktív számlák elhelyezését alkalmazzák."

Ha az összértékét nézzük a bűncselekményeknek, akkor az évi 50 körüli bűncselekményszám összesen 40 milliárd forint feletti elkövetési értéket jelent, közben viszont a NAV 46,94 milliárd forintot foglalt le zár alá vétel jogcímén. Az idei év 30 bűncselekménye mögött 62,63 milliárd forintnyi zár alá vétel áll, ami 115 százalékos megtérülést jelent, vagyis nagyobb a zár alá vételi érték, mint az elkerült adó összege.

Nyitókép: Pixabay.com

Kapcsolódó hang

NAV - szervezett bűncselekmények
 


A címlapról ajánljuk

INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

A médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Magyar Mecenatúra Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018