eur:
394.29
usd:
370.44
bux:
65674.41
2024. április 19. péntek Emma
Egy autó karosszériája a gyártósoron a Kia Motors Slovakia zsolnai gyárában 2012. augusztus 22-én. Megkezdte új modellje, a Kia ceed Sportswagon második generációjának sorozatgyártását a szlovákiai autógyár.
Nyitókép: Nyikos Péter

Fékevesztetten terjed a "hiányszakmakór"

Egyre több olyan munkakör van, ahová lasszóval sem lehet embereket fogni.

2019 első felében árufeltöltőkből, eladókból, de már építőipari munkásokból és gyártósori segédmunkásokból is óriási hiány volt - írja a Világgazdaság Ficza Jánosra, a Workania állásportál szóvivőjére hivatkozva.

Egy év alatt például negyedére estek vissza a jelentkezések épületlakatos és géplakatos munkára, közben nem javult a helyzet a technológiai területeken, Java-fejlesztői és egyéb funkcionális programozói munkahelyek is betöltetlenek.

Most már nagy a küzdés a mérnöki piacon és a pénzügyi területen is, könyvelőkre, kontrollerekre és pénzügyi szakértőkre nagy szükség lenne.

A sor hosszú, a vendéglátásban is nagy a munkaerőhiány,

pultosok, pincérek, felszolgálók is kerestetnek.

A trend Nyugat-Európában is hasonló, nem véletlen az egészségügy munkaerő-elszívása sem - mint arra Pelle Dávid, az MP Solutions ügyvezetője a lapnak rávilágított.

Már középfokú végzettséggel is jól el lehet helyezkedni nyugaton. Képzettség, nyelvtudás persze előny, de technológiai területen néhány hónapos átképzés is elegendő lehet.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
Lefordultak az amerikai indexek

Lefordultak az amerikai indexek

Gazdasági információk tekintetében ma az amerikai lakáspiacról közölnek újabb adatot, ez a monetáris politikai kilátások szempontjából lehet érdekes. A héten eddig kedvezőtlenül alakulnak a részvénypiaci folyamatok, elsősorban az Izrael és Irán közötti konfliktus fokozódása nyomta rá a bélyegét a hangulatra, emellett továbbra is ott vannak a ragadós amerikai inflációval kapcsolatos aggályok, amelyek azt a narratívát erősítik, hogy akár hosszabb ideig maradhat a magas kamatszint. A magyar tőzsde ma esett, az európaiak viszont pluszban zártak. A tengerentúlon egyelőre esés látszik.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×